Opinió04/09/2016

El nord que ens il·lumina

Tu ets espanyol? Doncs a mi no em diguis francesa

Ahir vaig pujar fins a Prats de Molló, a la comarca nord-catalana del Vallespir, coneguda lamentablement pels camps de concentració de refugiats republicans que fugien de la dictadura acabada d’estrenar a Espanya. Un poble avui en dia molt pintoresc i que valdria la pena recordar pel gran cor d’uns vilatans que, malgrat les amenaces del govern francès, va obrir les portes de les cases i de les dependències públiques a milers de germans del sud, majoritàriament catalans, que amb una mica de sort arribaven amb un esclop i una espardenya. En total, 100.000, quant el poble tenia uns mil o dos mil habitats.

Ahir l’ajuntament de Prats va batejar la rotonda d’entrada del poble, engalanada amb flors dibuixant una gran senyera, com a Giratori dels Països Catalans. El passeig on dècades enrere hi havia el camp de concentració, ahir va passar a anomenar-se Passejada Muriel Casals. Els encarregats de destapar la placa, la germana de Casals i un emocionat Lluís Llach. Més avall, es van dedicar dos carrers a dos fotògrafs locals que van retratar amb detall la Retirada: Andreu Alís i Antoni Caillet. Tot seguit, a un centre cívic se li va posar el nom de l’artista refugiada a Banyuls de la Marenda Teresa Rebull. A continuació, es van noliejar uns microbusos fins a l’espai Francesc Macià per fer-hi una ofrena. I per si no fos poc, ara dins del preciós nucli històric emmurallat, es van dedicar uns jardins a Pau Casals i una plaça a Lluís Llach.

Cargando
No hay anuncios

La cirereta del pastís la va posar la visita de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Va entrar a l’ajuntament fortament aclaparada per la quantitat de veïns que l’esperaven senyera en mà i per la quantitat de quadribarrades penjades pels carrers. Forcadell va quedar tan presa per aquella rebuda i aquell ambient festiu català que el que havia de ser una visita de metge es va perllongar i perllongar fins més enllà del crepuscle arran de la ballada de sardanes i la visita a una exposició amb mil i un documents sobre la Retirada, muntada exclusivament per aquella tarda, per la qual va mostrar un interès ben dilatat.

Sovint sento persones dir que a la Catalunya Nord són francesos. Que ningú s’hi sent català. Que ningú hi parla català. Que allò no és Catalunya. Doncs bé, dubto que a cap poble del sud del Pirineu s’hi hagin inaugurat mai en una sola tarda set indrets dedicats a la catalanitat i que s’hi vegin tantes senyeres per metre quadrat.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, encara em ressona pel cap una conversa amb una companya periodista de Ceret, també al Vallespir, amb qui vaig coincidir treballant a Ràdio i Televisió d’Andorra, on feia una estada. A base d’anar parlant dels “francesos” de la Catalunya Nord finalment va reblar: “Tu ets espanyol? Doncs a mi no em diguis francesa”.