Parròquies 30/01/2023

Estalvi del 31% en enllumenat públic al novembre a Escaldes

A l'octubre van reduir la despesa energètica en un 15% i al desembre amb un 28%

ARA Andorra
1 min
Un detall dels llums de Nadal d'Escaldes-Engordany.

Escaldes-EngordanyEl comú d’Escaldes-Engordany ha assolit un estalvi d’energia en l’enllumenat públic de fins al 31% durant el mes de novembre en comparació al mateix mes del 2021. Un estalvi que també s’ha donat durant l’octubre, quan ha estat del 15%, i desembre, que ha arribat fins al 28%. Amb aquestes dades a la mà, des de la corporació reivindiquen "l'aposta per impulsar accions contra el canvi climàtic i s’adiuen amb les mesures d’estalvi energètic proposades pel Govern".

En aquest sentit, detallen que aquesta reducció es deu al fet que l’enllumenat públic que funciona amb LED (dispositius de baix consum) s’ha pogut programar perquè treballi al 50% de la seva potència total. Així, tant els vials i urbanitzacions d’Escaldes-Engordany, que ja tenen instal·lada il·luminació amb LED, s’han vist afectats per la mesura. La resta de la parròquia s’ha sotmès a una apagada alternativa, és a dir, mentre un fanal està encès el del costat està apagat i així successivament. Amb tot, el comú canviarà en breu 540 lluminàries de l’enllumenat públic perquè siguin més eficients. D’aquesta manera, es "persegueix assolir el compromís de rebaixa del consum energètic que, alhora, suposarà un estalvi econòmic per a les finances públiques", reivindiquen.

Una dinàmica similar és la que també s’ha donat en els consums d'energia totals de tot allò que depèn del comú si fem la comparativa entre el 2021 i 2022. Així en el darrer trimestre de l’any passat, el comú Escaldes-Engordany ha assolit una reducció del 10% a l’octubre, del 21% al novembre, i del 18% al desembre.

stats