L'APDA recorda als ciutadans que poden exigir qui hi ha darrere l'enquesta política

L'agència ha iniciat una investigació i recorda a l'enquestat que té el dret a demanar com s'ha aconseguit el seu número i que se'ls cancel·li de la base de dades

L'Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) ha fet public un seguit de recomanacions arran de la notícia publicada aquest dijous a l'ARA Andorra sobre la realització d'una enquesta telefònica que s'està fent a ciutadans del país per saber, entre d'altres, la seva intenció de vot i el seu posicionament en temes com l'avortament o l'acord d'associació amb Europa. Recorda a les persones que rebin la trucada per part d'aquests operadors espanyols (truquen de números de Madrid i de Las Palmas) que tenen el dret a reclamar qui és l'autor de la trucada, que té l'obligació d'identificar-se i ha d'informar sobre qui és "el responsable de l'encàrrec", és a dir, del sondeig.

Cal constatar que fins la data no ha transcendit qui hi ha darrere aquesta enquesta: els grups polítics del país neguen haver-la sol·licitat.

L'APDA també exposa que el ciutadà pot demanar al teleoperador com i d'on s'ha aconseguit el seu número de telèfon. També pot exigir a l'enquestador que no torni a trucar en cas que no es vulgui respondre a les preguntes, a més d'exigir que es cancel·li el seu número de la base de dades.

Si el ciutadà veu vulnerat aquests drets, exposa l'APDA, es pot denunciar perquè es pugui obrir un procediment administratiu, el qual pot acabar amb sancions.

Tots aquests drets estan recollits a la normativa andorrana de protecció de dades, recorda l'agència, una llei que deixa clar que les opinions polítiques d'una persona "són dades sensibles" i "mereixen d'un nivell de protecció superior".

La mateixa agència, entitat encapçalada per Joan Crespo, ha rebut consultes per part de persones que han estat enquestades per aquests operadors forans, en relació a la confidencialitat de les seves dades. Alerta que responent les preguntes aquestes empreses "poden configurar perfils".

Per tot plegat, l'APDA ha iniciat una "fase prèvia d'investigació" per saber qui hi ha darrere el sondeig.