Política 04/05/2018

El Debat d'Orientació Política serà al setembre

Bonell reconeix que hi haurà lleis que no estaran enllestides a l'estiu, però es manté la incògnita sobre si hi haurà eleccions anticipades

M. T. / Ana
3 min
La subsíndica general, Mònica Bonell, durant la roda de premsa posterior a la junta de presidents. / M. T.

Andorra la VellaEl Debat d'Orientació Política (DOP) que el cap de Govern, Toni Martí, vol celebrar abans del final de la legislatura i en què podria anunciar la data de les eleccions, es farà després de l'aturada d'estiu, el 17 i el 18 de setembre, i no al juny com inicialment havia apuntat Martí. Així ho ha acordat aquest divendres la junta de presidents, que també ha previst que es puguin celebrar dues sessions extraordinàries de Consell General durant el mes de juliol, el 12 i el 26, per poder aprovar el màxim de lleis que actualment es troben en tràmit parlamentari.

La subsíndica general, Mònica Bonell, ha dit que finalment s'ha trobat més idoni celebrar el debat al setembre, tenint en compte que algunes de les lleis que el Govern considera important que s'aprovin, al juny encara s'estaran treballant en comissió. El que no se sap a hores d'ara és si aquest canvi de data en el DOP allunya la possibilitat d'un avançament de les eleccions per a finals d'any. De fet, Bonell ha reconegut que hi haurà lleis que, per la seva complexitat, segurament s'allargaran més enllà del juliol i s'hauran d'acabar de treballar durant el segon període de sessions, però també ha garantit que la voluntat és treballar perquè el màxim de textos estiguin aprovats a l'estiu. Malgrat que el cap de Govern va apuntar que si feia falta també es podria treballar a l'agost, aquesta possibilitat no s'ha tractat durant la junta de presidents i, a més, Mònica Bonell ha dit que en tot cas hauria de ser una petició que vingués de les pròpies comissions legislatives.

De cara a la pròxima sessió de Consell General prevista per al 17 de maig ja hi ha quatre textos disponibles i tres més que també podrien votar-se. Són l'adhesió al Conveni de l'Organització Meteorològica Mundial, la modificació de la Llei del sòl, el projecte de llei dels serveis de pagament, el suplement de crèdit per a l'AREB, la modificació de la Llei de l'INAF, la modificació de la Llei d'immigració i la creació del Col·legi d'Odontòlegs. Però quedaran encara pendents una vintena de textos, entre els quals les proposicions de llei de la reforma laboral, el projecte de llei de la funció pública, el de transició energètica, tres projectes de llei sobre educació, o la modificació del Codi de procediment civil, entre d'altres.

El cap de Govern, Toni Martí, ha confirmat aquest divendres al migdia durant la celebració de la Diada dels agents de circulació que serà al setembre, durant el debat, que anunciarà la data de les eleccions, i que s'esperarà fins després de l'estiu per tenir temps per veure si les lleis que considera claus per la legislatura poden ser aprovades. A més, ha reconegut que el calendari del Consell General al juny està molt ple, i ha assegurat que fer el debat després de Meritxell "és una bona data".

Bonell considera que el PS s'ha precipitat

La subsíndica general, Mònica Bonell, considera que el PS ha actuat precipitadament amb el comunicat d'aquest dijous assegurant que és legal pagar el local del partit amb la subvenció dels grups parlamentaris, i ha lamentat que abans de dir que la junta de presidents va permetre aquesta possibilitat "hagués estat bé informar-se a través dels serveis de la casa". "Emetre un comunicat mencionant la junta de presidents, el síndic general i el president del grup demòcrata sense ni preguntar sobre la qüestió em sembla una mica precipitat", ha afegit.

Bonell ha deixat clar que no hi ha cap acord de la junta de presidents que permeti aquesta possibilitat, i que únicament es fa referència a l'arrendament de locals quan a l'inici de cada legislatura s'aproven els criteris d'aplicació de les dotacions dels grups parlamentaris. Aquesta referència, però, es fa només per "si un grup parlamentari necessita arrendar un local per dur-hi a terme una acció relacionada amb el propi grup", però no permet, segons la subsíndica, arrendar un local del partit.

A més, ha recordat que fins la passada legislatura, precisament el PS tenia dues seus diferenciades, una del partit i l'altra la seu parlamentària, però que això va canviar coincidint amb la divisió de la formació.

Bonell ha lamentat que el PS només parli de resoldre el problema a partir del 2017 i no pels anys 2015 i 2016 com assenyala el Tribunal de Comptes. De fet, ha recordat que la llei de partits aprovada el 2014 "ja deixava clar el que no podien fer els partits polítics". Des de la Sindicatura no tenen previst portar a terme cap acció sobre aquest cas, ja que és potestat del Tribunal de Comptes.

stats