Política 03/05/2018

El PS assegura que va pagar el lloguer del local amb la subvenció per acord de la junta de presidents

La Sindicatura nega que hi hagi un acord que permeti aquesta possibilitat i afegeix que en tot cas prevaldria la llei posterior

ARA Andorra
2 min
Una reunió del PS al seu local social. / M. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) ha qualificat "fora de lloc" les declaracions del secretari general de Demòcrates per Andorra (DA) criticant els incompliments constatats pel Tribunal de Comptes en les liquidacions del PS durant els anys 2015 i 2016, i ha assegurat que el pagament del lloguer de la seva seu social amb diners provinents del grup parlamentari "no va suposar cap vulneració de la llei". De fet, el PS ha posat en relleu que "la llei ho permetia en aquells moments, sempre que es justifiqués l'ús del local per a activitats dels consellers generals, com així va ser", i ha afegit que, a més, hi havia un acord assolit en junta de presidents per permetre-ho, tot i que des de Sindicatura ho desmenteixen.

Des del PS no entenen les declaracions fetes des de DA, ja que "tant el síndic general, Vicenç Mateu, com el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, eren coneixedors del pacte i, per tant, haurien d’haver-lo traslladat a la direcció de la formació, de la qual forma part Vidal".

Des de Sindicatura, però, no els consta que hi hagi cap acord de junta de presidents que avalés aquesta possibilitat, almenys posterior a l'any 2011. Les mateixes fonts han indicat que, abans de la creació de la nova seu del Consell General, sí que es permetia als grups poder destinar una part de la subvenció a pagar-se un local –per als grups, no per als partits–, perquè l'antiga Casa del Benefici no disposava d'espais per als grups parlamentaris. A més, des de la Sindicatura han assegurat que en cas que existís un acord d'aquestes característiques, qualsevol llei posterior hi estaria per sobre. Cal recordar que la Llei del 2014 de partits polítics i finançament electoral ja establia que les formacions polítiques no podien rebre diners de persones jurídiques ni ens sense personalitat jurídica, i que posteriorment, a demanda del Greco, el 2017 es va concretar que aquests ens no podien ser grups parlamentaris.

En aquest sentit, el PS ha explicat que arran de la modificació de la llei del 2017, ja ha modificat el pagament de la seu del partit, que ara es fa des dels comptes de la pròpia formació, ja que també des del 2017 els partits compten amb finançament propi per al seu funcionament.

En el comunicat, el PS ha destacat que a DA "també se li recriminen defectes en la seva documentació" i ha lamentat la sensació que els demòcrates vulguin "llançar aquest atac fora de lloc per desviar l'atenció d'altres punts, molt més greus, dels informes del Tribunal de Comptes". En concret, assenyalen que any rere any es constaten irregularitats en la gestió de Govern, dels comuns, i d'altres entitats de dret públic, especialment el SAAS.

stats