Política 16/06/2019

Espot escull Marsol

El cap de Govern assegura que l'actual cònsol d'Andorra la Vella "ha de repetir" candidatura de cara a les comunals del desembre perquè "és la millor carta" per guanyar el comicis

M. Margalef
4 min
El cap de Govern, Xavier Espot, comparteix uns instants d'oci amb la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín. / M. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl cap de Govern, Xavier Espot, té clar qui ha de ser la cap de llista de Demòcrates, o de la confluència que s'acabi teixint, a les pròximes eleccions comunals a Andorra la Vella: Conxita Marsol. "L'actual cònsol major sortint pot i ha de repetir, així ho ha expressat ella mateixa, i amb independència del que acabi decidint l'executiva del partit té el meu ple suport perquè no només és la millor carta que tenim per guanyar les eleccions sinó que també ha fet una feina excel·lent que requereix continuïtat". Així de clar i contundent s'ha mostrat Espot, durant la festa de la parròquia d'Escaldes-Engordany per commemorar el 41è aniversari.

Precisament el passat dijous Marsol, que ja fa dies que expressa la voluntat ferma de repetir candidatura a la capital, demanava que el partit "es manifestés" i sembla que les plegaries de la cònsol han arribat a bon port. Si hi podia haver algun dubte sobre la qüestió, a falta de ratificació oficial, tot apunta que ha quedat totalment esvaït després de les paraules del cap de Govern, sobretot tenint en compte que Espot va assolir el passat divendres la presidència de l'executiva de DA.

El que no està tant clar és qui substituirà la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, al capdavant de la candidatura taronja. Espot ha deixat clar que "DA es presentarà a les eleccions comunals" escaldenques, però ha declinat definir si la candidatura demòcrata serà en solitari o amb coalició. "És prematur decantar-se per una opció o l'altre i tindrà un pes específic la decisió que acabi prenent el comitè parroquial". Precisament en aquesta línia, el cap ha demanat "fer confiança als comitès" perquè cada parroquià té la seva "idiosincràsia i realitat" i ha assenyalat que la persona escollida per encapçalar el futur projecte també ha de tenir "marge de maniobra per decidir quina candidatura vol configurar".

En aquest sentit, Marín ha expressat misteriosament que té al cap el nom d'una persona que li agradaria que li agafés el relleu, però no n'ha volgut dir el nom. Tot i això, ha matisat que qualsevol persona que treballi per la parròquia serà una bona opció. "M'agradaria deixar el relleu a una persona que continués amb la feina feta fins ara", ha apuntat. L'actual cònsol ha recordat que en les darreres eleccions DA s'ha bastat sola per aconseguir arribar a dominar la corporació i, en les últimes eleccions, guanyant per majoria absoluta.

Pel que fa a la seva vinculació amb la política, Marín s'ha mostrat nostàlgica per celebrar aquest diumenge la seva última festa de la parròquia com a cònsol, però malgrat no poder optar a la reelecció s'ha posicionat oberta a ajudar al partit "sempre que em vulguin", deixant entreveure una possible tornada al comú d'aquí a quatre anys. Ha confirmat que el partit li va demanar que formés part de la candidatura de DA a la circumscripció parroquial per a les eleccions generals, però en va declinar la proposta perquè "em devia a la parròquia". Tot i això, també ha assegurat que si aquestes futures portes no s'obren ella es queda "amb els vuit anys, l'experiència i el servei donat".

Encara pensant en les eleccions comunals i tenint en compte els resultats de les generals on DA va perdre la representació escaldenca al consell, Espot ha reconegut que "s'ha de prendre nota del passat per adoptar les millors decisions de cara al futur". Però ha avisat que això no vol dir que la línia a seguir sigui la de crear una candidatura conjunta amb altres forces perquè "es poden fer mil interpretacions" i poden servir "per justificar que anem en solitari o per justificar que anem coalició".

Pròrroga als lloguers

Espot ha contestat al raonador del ciutadà que una possible pròrroga dels lloguers més enllà d'aquest any és una qüestió que s'haurà "d'abordar en el moment d'elaborar la llei del pressupost del 2020". Per prendre la decisió amb consciència, el cap de Govern ha expressat que s'haurà d'analitzar la situació del mercat de lloguer per esbrinar si continua sent la mateixa que la de l'any passat i si alguna de les mesures que es van adoptar "han sorgit efectes". També s'ha mostrat obert a posar sobre la taula mesures addicionals per combatre una problemàtica, la de l'habitatge, que ha titllat de "greu". Per això ha destacat el paper important que haurà de jugar la comissió nacional d'habitatge on s'haurà de fer "un pas més" per resoldre l'arrel del problema que és "la manca de lloguer".

Els secretaris de la discòrdia

Finalment, en relació a les crítiques rebudes per la construcció de l'executiu i l'elecció de dotze secretaries d'Estat, Espot ha assegurat que s'ha fet una feina d'anàlisi de la despesa en concepte d'alts càrrecs en el passat i actualment i els resultats evidencien que "no hi ha hagut un increment de la despesa". El cap ha argumentat que el fet que hi hagi més secretaris d'Estat no suposa directament un increment del cost perquè s'han suprimit les direccions generals, que no es contemplen en la nova llei de la Funció Pública, així com hi ha hagut una "reducció substancial" del nombre de personal de relació especial. "L'oposició fa el paper que té, però sense haver fet aquesta anàlisi a vegades extreu conclusions precipitades", ha sentenciat.

stats