Política 16/06/2019

Vila vol que la pròrroga als lloguers es mantingui més enllà d'aquest any

Reitera que el sector públic ha de fer habitatge protegit

M. F.
3 min
El raonador del ciutadà, Marc Vila, al seu despatx. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl raonador del ciutadà, Marc Vila, creu que la decisió “de prorrogar els contractes un any més ha estat una excel·lent mesura que ha tingut un impacte directíssim sobre el benestar de les famílies” i creu que ja des d’ara seria “important pensar” que “potser valdrà la pena prorrogar-ho” més enllà d’aquest 2019, fins que totes les altres polítiques que es puguin endegar, o les que deriven directament de la llei de mesures urgents, tinguin realment un impacte “i el mercat de l’oferta de pisos canviï una mica”.

El raonador torna a incidir que el problema de l’habitatge ha estat el que ha centrat una molt bona part de l’activitat que duu a terme des que ocupa el càrrec, fa un any i mig, i tot i que en els darrers mesos ha notat una lleugera davallada en les reclamacions, el cert és que el ritme havia arribat a ser d’una mitjana de dues queixes diàries, tal com remarca. D’aquesta manera, fa èmfasi en què si bé aquesta problemàtica de l’habitatge “segueix present”, la pròrroga dels lloguers aquest any “ha rebaixat bastant la tensió en el mercat immobiliari i ha evitat bona part del patiment de les famílies”. Afegeix que malgrat és una acció “provisional”, aquesta “provisionalitat hauria de durar el necessari fins que les altres mesures facin el seu efecte, és a dir, fins que hi hagi més pisos al mercat, que s'hagin renovat alguns de vells o que s'hagin tret al mercat alguns de buits”, entre d’altres propostes.

Vila destaca que tot i que l’aplicació d’aquesta pròrroga ha tingut un impacte, encara hi ha “alguns” propietaris que no compleixen l’obligació d’aquesta pròrroga i envien cartes als inquilins dient-los que se’ls acaba el contracte. Davant aquesta situació, des de la institució es proporciona als afectats assessorament i orientació sobre com han de respondre a aquestes missives i demanar que es compleixi la llei.

El raonador continua advocant perquè des del sector públic es doni impuls a l’habitatge protegit. “Una part del mercat de lloguer des d'ara per sempre més hauria d'estar en mans del sector públic perquè pugui tenir les eines per evitar” situacions com l’actual, en què hi ha una “descompensació tan gran entre oferta i demanda” i això fa que els preus es “desboquin”. Per això, defensa que tant des del Govern com des d’altres institucions públiques “es posin a fer inversió en habitatges de lloguer moderat o protegit” perquè es vagi lluitant contra la “bretxa” que hi ha actualment entre el que la gent cobra i el que destina a pagar el seu pis. En aquest sentit, reivindica habitatge protegit per a la “gent treballadora”. També fa una crida als comuns perquè impulsin accions que puguin afavorir el mercat de lloguer, com exempcions fiscals.

Institut de l’Habitatge

Vila valora de manera favorable la creació de l’Institut de l’Habitatge, que el Govern ha anunciat aquesta setmana passada, i ara desitja que es posi en marxa de manera “ràpida, eficaç i que s’hi destinin els recursos tant humans com materials” necessaris perquè aquest organisme pugui començar a treballar i el problema de l’habitatge “s’encari des d’una perspectiva més unificada, més rigorosa” i amb dades fidedignes que puguin donar lloc a mesures “suficientment treballades” que haurien d’impulsar tant el sector privat com el públic de tal manera que es contribuís a “estabilitzar el mercat”.

Vila ja ha mantingut una primera trobada amb el titular d'Afers Socials, Habitatge i Joventut i espera que pugui impulsar mesures que realment serveixin per solventar la problemàtica actual. Incideix en el fet que de cara al proper pressupost hi pogués haver alguna partida que anés destinada a la qüestió de l’habitatge protegit i en aquest sentit defensa que cal tenir en compte que el sector públic, en qualsevol país avançat, té una intervenció en la regulació de l’habitatge i que Andorra, per tant, ha d’anar en aquesta línia i que precisament la qüestió de l’habitatge ja és un dels temes prioritaris en els estats del benestar. Destaca, en aquest sentit, que en els darrers mesos ha vist una evolució en la consciència política del problema existent i també dels actors implicats. “Hi ha d'haver habitatge per a tothom a Andorra i crec que a poc a poc es va instal·lant que no només n’hi pot haver d'alt standing o de luxe, hi ha d'haver oferta suficient de lloguer per a la gent treballadora i sense això no tenim la convivència ben arreglada”, conclou Vila.

stats