Política 07/11/2019

Espot assegura estar compromès amb el dret de les dones

La picabaralla dialèctica entre el PS i el cap de Govern per les declaracions de la magistrada Mingorance a l'ONU, s'ha tornat a repetir a l'hemicicle del Consell General

Carles Alonso
3 min
IMG_9006

Andorra la VellaUn cop esgotats els 20 minuts de descans, la sessió de control al Govern del Consell General s'ha reprès amb les tres darreres preguntes, on ha destacat, de nou, la picabaralla dialèctica entre el PS i el cap de Govern per les declaracions de la magistrada Canòlic Mingorance a l'ONU que, sense arribar a nivells de crispació d'anteriors sessions, ha escalfat l'ambient, molt tranquil fins el moment. El cap de Govern ha expressat la seva opinió personal, en referència a la descriminalització de l'avortament al comentar que "estic compromès amb el dret de les dones".

La cambra legislativa ha tornat a viure un enfrontament dialèctic, entre el cap de Govern i el PS, a l'hora de defensar la pràctica legal de l'avortament. La pregunta portada a terme per la presidenta suplent socialdemòcrata Judith Salazar ha tingut com a objectiu conèixer els actes relatius a la interrupció de l'embaràs que estan subjectes a reemborsament per part de la CASS; les mesures de publicitat que s'observen per tal que usuaris i facultatius tinguin ple coneixement d'aquests reemborsaments, i si existeixen les mesures, en quina normativa s'havien de recollir. La triple pregunta ha comportat l'enfrontament entre PS i Govern, sobretot en tornar a sortir públicament les declaracions fetes a Ginebra per la magistrada Mingorance a l'ONU sobre el fet que la CASS reemborsava les interrupcions de l’embaràs. En aquest sentit, tant PS com Terceravia han manifestat l'enuig "per unes declaracions que han donat una imatge molt dolenta d'Andorra".

La resposta no ha trigat a arribar, de la mà del cap de Govern, Xavier Espot, al dir que "trobo que la magistrada de Corts va cometre un error, es va equivocar i ja vam sortir al pas per aclarir les seves declaracions". Espot ha afegit que "crec que acusar-la de mentir és una actitud molt exagerada". Des del PS s'ha reiterat "la vergonya que van fer passar les declaracions", cosa que Xavier Espot ha tallat en sec dient que "no tinc ganes d'entrar en polèmiques estèrils, ja que parlar de depèn què no ens farà avançar, en un afer que nosaltres estem compromesos amb els drets de les dones però també en el règim institucional". El mateix cap de Govern ha reconegut que "per conviccions personals estic d'acord amb les propostes, però cal tenir present que hi ha altres punts que no es poden decidir en un referèndum, ja que no podem posar en risc el règim institucional".

Una altra dels aspectes que s'han debatut a la sessió de control al Govern ha estat la pregunta formulada pel president del grup parlamentari del PS, Pere López, respecte a la qüestió de la reducció de les tarifes de FEDA i Andorra Telecom, pel que fa als paquets més socials. En aquest sentit, ha estat el ministre de Finances, Eric Jover, el que ha respost dient que "creiem que les tarifes socials que disposen les dues companyies són molt competitives". Jover ha concretat la quantitat d'usuaris que utilitzen les tarifes socials dient que "hi ha cinc persones que han contractat les tarifes socials d'Andorra Telecom, i que 93 llars disposen de tarifes socials de FEDA".

La darrera pregunta de control al Govern ha estat en referència a la Llei de funció pública, presentada per la consellera general, Susanna Vela, on ha demanat el calendari previst per modificar els articles que el Tribunal Constitucional va dictaminar com a nuls i quin camí seguirà la llei. La resposta ha vingut de la mà de la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Judith Pallarés, al dir que "no hi ha un calendari tancat però cal simplificar els tràmits i ara el que hem de tenir present és que s'ha de parlar amb tots els agents per acotar el text que caldria presentar als sindicats". En referència als articles que el tribunal va sentenciar que calien rectificar, la ministra de Funció Pública ha explicat que "la sentència del Constitucional està emesa i es farà el que diu".

stats