Política 24/01/2018

L'assemblea sindical del dia 31 també debatrà paralitzar les tres proposicions de llei laborals

La vaga indefinida dels funcionaris podria derivar en una vaga general. També hi ha l'opció sobre la taula de presentar una querella contra el Govern per vulneració dels drets sindicals

M. M.
3 min
Imatge de la darrera assemblea dels funcionaris / ANA

Andorra la VellaEls sindicats de la funció pública (educació, cos general i cossos especials) donaran suport a la proposta de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) per demanar que també s'aturin els tres projectes de llei laborals (la llei de les relacions laborals, la llei d'acció sindical i patronal, i la llei reguladora del conflicte col·lectiu) que actualment estan a tràmit parlamentari. Així ho ha confirmat el representant dels cossos especials i secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach. D'aquesta manera, l'assemblea convocada per al proper 31 de gener a les set de la tarda a la sala d'actes del comú d'Escaldes-Engordany, també debatrà les accions de rebuig contra la reforma de la funció pública, tal com ja s'havia explicat. En l'assemblea estaran representats els tres sindicats de la funció pública, el dels comuns i l'USdA.

Per aconseguir que les tres lleis aturin el seu tràmit parlamentari i perquè la reforma de la funció pública no hi entri, sobre la taula hi ha una bateria d'accions de rebuig, entre les quals destaca la possibilitat de fer una vaga indefinida dels treballadors de la funció pública o presentar una querella contra el Govern per vulneració dels drets sindicats. Amb la incorporació del debat a l'assemblea de les tres lleis laborals, que van més enllà de la funció pública, la vaga de funcionaris podria esdevenir una vaga general, tal com ha confirmat Ubach.

Segons ha explicat el sindicalista, els tres projectes de llei han seguit el mateix procediment que pretén seguir la llei de funció pública, “sense consens ni diàleg amb les representacions sindicals i de ser aprovades portaran greus prejudicis per tots els treballadors del sector públic i del privat”, ha recalcat. Per a Ubach, cal deixar ben clar que l'executiu no pot continuar sense diàleg ni consens amb les organitzacions sindicals a l’hora d’elaborar les legislacions laborals. “Les polítiques de confrontació entre treballadors del sector públic i privat només beneficia a les polítiques més ràncies i als poders fàctics del país en contra de tota la classe treballadora andorrana”, ha sentenciat.

Per tot plegat, Ubach ha fet una crida a tots els treballadors del país i vol que es facin extensives les decisions de rebuig que es prenguin el dia 31 tant als empleats públics com als privats. El secretari general de l'USdA ha criticat que el Govern de DA fa polítiques “d'aquí mano jo i no fan gala de democràcia ni de consens”, per això creu que les tres lleis laborals i la reforma de la funció pública s'han d'aturar de manera immediata.

En cas que no s'aconsegueix aquest principal objectiu, Ubach ha explicat que demanaran a tota la resta de grups polítics, que conformen la minoria, que portin al seu programa electoral per a les eleccions generals la derogació de totes quatre lleis.

“Si podem evitar la vaga l'evitarem”

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha volgut puntualitzar que les reformes impulsades “no són retallades sinó un canvi de model per donar valor als funcionaris”. Així ho ha explicat durant inauguració de la Final de la Micro First Lego League, celebrada aquest dimecres a la tarda. El ministre ha volgut positivar el missatge i ha indicat que la reforma de la funció pública busca que els treballadors tinguin millors condicions. Davant la pregunta de si la possibilitat de convocar vaga inquieta l'executiu, Jover ha indicat que “una vaga no és agradable per ningú, ni pels treballadors ni per la societat” i ha explicat que “si es pot evitar la vaga l'evitarem i buscarem els punts de consens”. Finalment el ministre ha recordat que totes les lleis encara tenen un llarg recorregut parlamentari amb moltes opcions de diàleg i ha explicat que hi ha contactes amb els sindicats per intentar que no s'arribi a la vaga.

stats