Política 12/06/2018

Martí respon a Altimir: la reforma de la CASS s'ha de fer de manera consensuada

El cap de Govern proposa obrir "un debat serè" sobre les pensions, a menys d'un any que acabi el seu mandat

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, durant la celebració del dia de la patrona de la policia. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha respost aquest dimarts a les crítiques del president de la CEA, Xavier Altimir, que considera que no s'han fet les reformes per aturar el dèficit de la CASS. Martí ha assegurat que el seu Govern ha aplicat mesures, començant pel fet que han estat els primers en augmentar la cotització a la branca general, així com establir l'obligació que l'executiu hagi d'aprovisionar els fons de jubilació si baixen per sota dels 1.000 milions d'euros. També ha recordat que estan treballant per posar en marxa el nou sistema de via integrada i metge referent. Així, Martí ha recordat que la gent no entendrà que s'apliqui un augment en les cotitzacions si abans no s'ha racionalitzat el sistema i no s'han solucionat les disfuncions.

Per això, el cap de Govern ha assegurat que la reforma sanitària s'ha de fer amb consens, i que al final de la legislatura és difícil prendre decisions perquè "no es poden agafar de qualsevol manera". En aquest sentit, ha anunciat que aquest mateix dimarts enviarà una carta a tots els presidents dels grups parlamentaris i partits polítics per demanar-los d'iniciar "una reflexió" al voltant de les pensions. Vol que es faci "un debat serè" i no "una batalla política entre bons i dolents", independentment que després, de cara a les eleccions "cadascú és lliure d'exposar els seus plantejaments". La "reflexió", en la qual també vol que hi sigui present la CASS, ha de servir per donar resposta al document de mesures que va elaborar la parapública.

Martí també ha respost a la CEA que el que no s'hi val és prendre solament mesures per un costat, que penalitzin a un sector. "Han de ser mesures equilibrades entre assalariats i empresaris", ha conclòs.

D'altra banda, el cap de Govern ha confirmat que el copríncep francès, Emmanuel Macron, no podrà visitar a Andorra a finals de juliol tal com estava previst, per motius d'agenda. "Veurem si durant aquesta legislatura encara hi ha la possibilitat que pugui venir, o si no, a la pròxima", ha afegit. L'important per Martí és que des de la instauració de la cinquena república, tots els presidents francesos han visitat Andorra, excepte Georges Pompidou per motius de saut, i s'ha mostrat convençut que Macron també honorarà aquest compromís.

Finalment, Toni Martí ha dit que, malgrat la gran quantitat de textos legislatius a tràmit parlamentari, no descarta encara que les eleccions puguin ser a finals d'any. En qualsevol cas, ha recordat que la data dels comicis l'anunciarà en el debat d'orientació política que tindrà lloc després de Meritxell.

stats