Política 07/01/2019

Martí informa empresaris i sindicats de les mesures sobre salaris i lloguers

El cap de Govern es reuneix aquest dimarts amb els dirigents de la Cambra, la CEA, l'USdA i el SAT

Joan Ramon Baiges
2 min
La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, i el president, Miquel Armengol, en una roda de premsa. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern es reunirà aquest dimarts amb els empresaris i els sindicats per tractar de les mesures que té sobre la taula per intentar frenar el malestar que ha pogut detectar en la classe mitjana i treballadora i que atribueix als anys de crisi acumulats i a un descontentament que ja ve d'abans de la primera legislatura de DA, segons paraules del cap de Govern, Toni Martí.

Tanmateix, segons ha pogut saber l'ARA Andorra, divendres passat el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, i el president de la CEA, Gerard Cadena, van estar a l'edifici administratiu en un primer contacte per escoltar les propostes que l'executiu té sobre la taula i que bàsicament es redueixen a millorar els salaris, controlar els lloguers i retocar a l'alça les pensions mínimes, tal com va avançar ARA Andorra la setmana passada.

Evidentment es tracta d'unes mesures que estan en fase d'estudi i que l'executiu vol que tinguin el màxim suport social per part dels empresaris i dels sindicats. Aquest dimarts és el torn tanbé dels sindicats, USdA i SAT, que coneixeran directament de Martí les mesures urgents per incrementar el poder adquisitiu de la ciutadania. Cal recordar que tot just fa uns dies el sindicat majoritari va reclamar la tretzena paga en el sector privat i l'augment de salaris i pensions en un 2,5% per any.

Com va avançar aquest diari, l'executiu està estudiant la possibilitat del que s'anomena reconduir els contractes de lloguers que caduquen aquest any perquè no es puguin incrementar més enllà del que marqui l'IPC anual del 2018, que segons indiquen les previsions serà de l'1,7%. No es tracta d'una congelació, només d'actualitzar els preus en funció de l'evolució del cost de la vida i d'aquesta manera s'intentaria frenar almenys durant aquest any l'escalada de lloguers que està posant en dificultats a moltes famílies.

Pel que fa als salaris, d'una banda s'intentarà tornar a apujar el salari mínim per afavorir aquells treballadors que menys ingressen. Des de l'1 de gener és de 1.033 euros mensuals, i s'ha anat incrementant en els darrers anys de forma progressiva fins a arribar a aquesta quantitat.

L'altre aspecte lligat també directament als sous es tracta que els salaris en el sector privat augmentin cada any en funció de l'IPC. L'executiu pot fer aquests canvis relacionats amb els salaris simplement amb un decret, i per tant la tramitació és relativament senzilla. I pel que fa a les pensions la intenció és també revaloritzar aquelles que són més baixes.

Les mesures van ser anunciades per Martí en una entrevista a ATV i després hi va tornar a fer referència en el seu discurs de Cap d'Any.

stats