Política 09/07/2015

Mor als 64 anys el conseller general Martí Salvans

Salvans era parlamentari des de l'any 2011 i anteriorment havia estat conseller del Comú de Canillo del 2004 al 2007

M.t.
2 min
Martí Salvans / ANA

Andorra la VellaEl conseller general canillenc del grup parlamentari demòcrata Martí Salvans Abetlla ha mort aquest dimecres a la nit a l'edat de 64 anys, després de no superar la malaltia que patia des de feia mesos. L'obertura del tanatori serà aquest dijous a la 16 hores a Andorra la Vella, i l'enterrament tindrà lloc aquest divendres a les 11 hores a Canillo.

Martí Salvans Abetlla era fill de Martí Salvans Gasòliba, originari de Berga, que es va instal·lar a Andorra el 1940 i que, juntament amb Miquel Baró i Josep Torrallardona, va fundar el 1964 l'estació de Soldeu El Tarter. Salvans va néixer el 1951 a Escaldes-Engordany, però es va traslladar a Canillo en casar-se amb la canillenca Manela Pla. Va ser professor de física a Tolosa i al Lycée d'Andorra, i el 1981 va substituir el seu pare al capdavant d'Ensisa, d'on va ser-ne director fins l'any 1993. Posteriorment, va ser director financer de Forces Elèctriques d'Andorra.

En l'àmbit polític, destaquen els anys com a conseller de l'oposició al Comú de Canillo, entre el 2004 i el 2007, i el seu pas a la política nacional l'any 2011, en què va ser elegit conseller general representant la parròquia de Canillo. Abans de formar part de Demòcrates per Andorra, Salvans havia estat membre de CDA + Segle 21 entre el 2003 i el 2009.

Durant la passada legislatura va presidir la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost i va ser membre de la de Política Territorial. Va ser el ponent de la Llei de l'impost sobre la renda dels no residents, de la de l'IRPF, de la modificació de la Llei de bases de l'ordenament tributari i de la Regla d'Or. Aquest any va tornar a ser elegit conseller general, en aquest cas en la circumscripció nacional, i formava part novament de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost.

També va ser important la seva contribució en l'àmbit de la recerca històrica, tal com assenyala un dels seus amics més pròxims, Josep Casal. Salvans va publicar diversos llibres relacionats amb les delimitacions territorials de la vall d'Orient, com és 'Ricses i letigi pret y debat. 500 anys de concòrdia entre Encamp i Canillo' i 'De la Solana d'Andorra', que van ser mereixedors, tots dos, del premi Principat d'Andorra d'Investigació. A més, també havia col·laborat intensament amb el Comú de Canillo en matèria de toponímia, i en els últims mesos havia contribuït a la recuperació de dites i tradicions de Canillo en el marc de l'elaboració d'un llibre sobre la qüestió.

stats