Política 29/01/2018

El PS portarà al programa electoral la derogació de la reforma de la Funció Pública si s'aprova sense consens

La primera secretària del partit, Susana Vela, ha apuntat que es proposaria tombar, també, les tres proposicions de lleis laborals

M. M.
2 min
La primera secretària del PS, Susana Vela, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) ha assegurat que portarà al programa electoral la derogació de la reforma de la Funció Pública i també demanarà retirar les tres proposicions de lleis laborals (la llei de les relacions laborals, la llei d'acció sindical i patronal, i la llei reguladora del conflicte col·lectiu) si finalment s'acaben aprovant sense consens polític ni social i “tal com les coneixem ara”. Així ho ha confirmat la primera secretària del partit, Susana Vela, durant una roda de premsa que ha servit per reiterar el rebuig socialdemòcrata a les quatre lleis impulsades pel govern de Demòcrates per Andorra (DA) i que ja estan a tràmit parlamentari o estan apunt d'entrar-hi.

Vela també ha indicat que, davant la possibilitat que l'assemblea sindical d'aquest dimecres acabi decidint fer vaga contra la reforma de la funció pública i contra la reforma laboral, el partit veu raonable la convocatòria. “Els sindicats tenen raons per fer-ho, sobretot per la manera com se’ls ha menystingut”, ha dit. La primera secretària del PS recorda que “no s’ha tingut en compte el paper negociador de la comissió de la Funció Pública ni, en les lleis laborals, les aportacions fetes pels sindicats”. Tot i això, també ha advertit que, tot i que la vaga és un dret constitucional, al no estar desenvolupat porta problemes afegits desenvolupar-lo.

Els socialdemòcrates critiquen, principalment, que s’elimini la figura del funcionari de la gran majoria de departaments, amb excepcions de llocs concrets i dels cossos especials. “Estem en desacord amb la 'desfuncionalització' de l’administració pública”, ha afirmat Vela, tot recordant que aquesta postura “ja es va denunciar amb la llei del fons de pensions”. La dirigent socialdemòcrata ha posat en relleu que “els funcionaris utilitzen com a marc d’actuació la imparcialitat, l’eficiència i el respecte al ciutadà i als seus drets, garantint així la independència respecte al poder polític”. Amb el canvi que proposa el Govern, segons el PS, aquest fet estaria en perill.

Per exemplificar la crítica, Vela ha preguntat, retorciment, si l'executiu ha valorat les conseqüències que pot tenir el fet que certs llocs de treball estiguin ocupats per persones que no són funcionaris, com per exemple persones que estan donant ajudes als serveis socials. Per tot plegat, Susana Vela dubta que la reforma “aconsegueixi un sector públic més flexible, eficient i transparent” i ha expressat la “por” a què “les desigualtats que ja hi ha es facin més grans, en haver-hi diferents categories laborals”.

Malgrat que l'últim recurs de la derogació està sobre la taula, la primera secretària socialdemòcrata s'ha encomanat a la reflexió de DA davant de les postures sindicals i dels diferents partits polítics “d'idiologies ben diferents”. Per això, Vela espera, sense gaire esperances, que el treball en comissió serveixi perquè l'executiu reculli les esmenes i es pugui “millorar una llei molt dolenta”.

stats