Política 30/04/2019

El PS presenta Gili com a síndica i les secretaries quedaran en mans de socialdemòcrates i liberals

Tot i això, tot apunta que serà DA qui es quedi amb la figura de la síndica i subsíndica després d'arribar a un acord amb CC que a canvi formarà grup parlamentari propi

Miquel Margalef
3 min
La candidata, Roser Suñé, espera l'arribada d'Espot i Riba durant un acte de campanya. M. F.

Andorra la VellaA les dotze del migdia s'ha tancat el termini per presentar les diverses candidatures per optar als càrrecs de la Sindicatura. Finalment s'han presentat dues propostes a síndic i subsíndic i dues més per ostentar els càrrecs de secretaris. A la ja coneguda candidatura de DA, amb Roser Suñé com a candidata a síndica general i Meritxell Palmitjavila per aspirar al càrrec de subsíndica general, aquest dimarts al matí s'hi ha afegit la candidatura del PS. Els socialdemòcrates postulen Rosa Gili com a síndica general i Judith Salazar en el càrrec de subsíndica general.

Malgrat aquest pas del PS, tot apunta que els dos càrrecs de màxima representació del Consell General recauran en mans dels demòcrates perquè l'aritmètica parlamentària així ho demana. Terceravia no ha presentat candidatura a cap membre de la Sindicatura i, malgrat encara no haver decidit a qui donarà suport, amb l'abstenció dels de Pintat i el vot favorable de CC a la candidatura de DA ja n'hi hauria prou perquè, en segona volta, la candidatura de Suñé obtingui més vots (13) que la candidatura de Gili, que es quedaria amb 11 vots favorables en cas que L'A els donés suport.

De fet, CC i DA ja han fet oficial una entesa en què els de la Massana donaran el vot favorable a la candidatura de Suñé i Palmitjavila com a síndica i subsíndica a canvi de la sessió d'una signatura perquè el grup liderat per Carles Naudi pugui formar grup parlamentari propi. Així ho ha confirmat el mateix conseller general electe de CC, qui ha avançat que la consellera demòcrata que cedirà la signatura serà Meritxell Palmitjavila que de manera oficial passarà a formar part del grup parlamentari de CC, però que a la pràctica tindrà llibertat de vot i treballarà amb DA. "És un gest de cortesia parlamentària que a nosaltres ens permet tenir una major dotació pressupostària, més minuts d'intervenció i la possibilitat de poder presentar proposicions de llei", ha explicat Naudi que ha celebrat poder tenir més visibilitat parlamentària.

Quant a si aquest pacte els pot influir durant la legislatura, ja que la retirada del suport demòcrata abocaria els dos consellers massanencs a ser no adscrits i perdre tots els privilegis ara explicats, Naudi espera que DA "tingui paraula" i respecti "el pacte de cavallers". Ha assegurat que l'acció política de CC no dependrà d'aquesta entesa, però també ha reconegut que durant la legislatura es poden donar moments de tensió o desacord que portin a aquesta situació.

El que sí que ja està decidit, malgrat que la votació es durà a terme aquest proper dijous durant la sessió constitutiva del Consell General, és qui ocuparà els càrrecs de secretaris de la Sindicatura. Només s'han presentat dues candidatures i només hi ha dos llocs a ocupar. El PS ha presentat a Susanna Vela i L'A a Ferran Costa.

Algunes fonts apunten que aquesta situació de pluralitat dins de la Sindicatura es podrà materialitzar perquè els demòcrates tenen el suport garantit d'L'A amb la candidatura de síndica i subsíndica i han deixat així en mans dels liberals una de les secretaries. Una situació que deixaria el camí força pla per un possible acord de govern entre liberals i demòcrates, unes negociacions que s'han d'acabar de tancar un cop celebrada la sessió constitutiva del Consell. Tot i això, oficialment el mateix conseller general electe, Ferran Costa, ha assegurat que “no descartem res” i que la intenció del vot es veurà el mateix dia de l'elecció.

Passi el que acabi passant, aquest dijous serà un dia històric perquè per primera vegada una dona ocuparà el càrrec de síndica i hi haurà una majoria absoluta de dones ocupant els càrrecs de la Sindicatura, tres i només un home.

stats