Política 19/06/2019

Presentades un centenar de peticions d'ajudes pel tancament de l'RN22

Jover emplaça Ubach a fer una primera trobada valoraitiva abans de decidir si tiren o no endavant la cimera

M. M.
2 min
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaA falta d'un dia perquè s'acabi el període que va habilitar el Govern perquè els empresaris del Pas de la Casa poguessin presentar sol·licituds per rebre ajudes com a conseqüència del tancament de la carretera RN22, se n'han rebut prop d'un centenar. Així ho ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, tot i que no ha volgut avançar quin cost final tindrà per les arques de l'estat aquestes ajudes sol·licitades perquè el període encara no està tancat. “Els últims dies a vegades hi ha molta intensitat de demandes i abans de fer una valoració volem esperar a tenir les dades definitives”, ha explicat Jover.

Tot i això, el ja exministre portaveu, Jordi Cinca, va apuntar, quan es va presentar la mesura, que es calculava a l'entorn de 250.000 euros la despesa per a l'estat tenint en compte que al poble fronterer del nord hi ha prop d'un miler d'assalariats. Recordar que els sol·licitants de les ajudes per pal·liar els efectes econòmics derivats del tall de la carretera RN22 poden demanar a Govern una subvenció de la part de cotització de la CASS (corresponent al període de tancament de la carretera) que assumeix el patró (15,5%) dels treballadors que exerceixen la seva activitat als comerços del Pas de la Casa, així com aquells que estiguin vinculats a empreses de prestació de servei del sector turístic.

Trobada amb Ubach

Arran de la resposta que aquest dimecres ha tramitat la Unió Sindical d'Andorra (USdA) on demanava la celebració d'una cimera social per abordar, entre altres, la problemàtica de l'habitatge, Jover ha emplaçat al secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, a fer una trobada prèvia amb el Govern. “Hi ha d'haver una reunió entre Ubach i els ministres per copsar la voluntat real i l'objectiu de la proposta i veure si ja l'estem assolint o el podem assolir amb altres estructures o és realment necessari fer una taula de treball més”, ha dit el ministre.

Recollint el guant a mitges, Jover ha insistit que l'anterior executiu ja va prendre mesures per intentar pal·liar la problemàtica de l'habitatge amb les mesures urgents i que la voluntat del nou Govern és “implementar-les amb força”. D'aquesta manera ha reconegut que el país té dificultats associades a l'habitatge de lloguer i això pot posar amb “dificultats famílies i tenir conseqüència sobre el teixit econòmic i per això el Govern hi ha d'aportar solucions”. Una d'elles, tal com ja va avançar la setmana passada, és la creació de l'institut de l'habitatge “que ha de permetre aportar solucions a curt, però sobretot a mig i llarg termini” i on es podria integrar també la Comissió nacional de l'habitatge.

Reflexió sobre les multes

Finalment, Jover també ha emplaçat a “reflexionar” sobre la demanda que aquest dilluns va fer Mobilitat i la policia en què considerava “irrisòries” les sancions econòmiques de trànsit. “Venint d'on ve la demanda es mereix que ho estudiem amb profunditat i de manera comparativa” amb els països de l'entorn. “Desconec si els imports actuals tenen efecte dissuasiu o cal revisar-los”, tot i que ha tornat a insistir que la demanda ve “d'experts en la matèria”, els ha demanat que traslladin a l'executiu un document objectivat que permeti “la presa de decisions corresponent”.

stats