Política 20/02/2018

SDP qualifica la negociació a “última hora” del Govern amb els sindicats com del “mercat de Calaf”

El conseller general Víctor Naudi critica que la documentació de l'adjudicació a Spai es pugui consultar però que no es pugui extreure ni fotocopiar

M. M.
3 min
El conseller general d'SDP, Víctor Naudi, i el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, després de la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEls darrers moviments de l'executiu per intentar negociar amb els sindicats la reforma de la Funció Pública i la propera reunió d'aquest dijous dijous, és vist pels representants de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) com el “mercat de Calaf”. “A les portes de la vaga, a última hora i de pressa i corrents, proposar alguns canvis no és seriós”, ha lamentat el conseller general d'SDP, Víctor Naudi. Una vegada més Naudi ha reiterat davant de la premsa que la reforma de la Funció Pública ha nascut, de base, sense cap consens ni amb els sindicats ni tampoc amb els grup polítics de l'oposició i que l'executiu ha volgut tirar endavant “tant si com no”. Per això, les últimes ofertes del Govern evidencien, segons SPD, que la llei no soluciona els problemes reals i burocràtics de l'administració ni tampoc atén les demandes dels funcionaris.

El conseller general ha criticat, sobretot, el fet que s’elimini la figura del funcionari de la gran majoria de departaments. “S'ha de preservar el terme de funcionari, tant per garantir el lloc de treball com per la total independència entre els treballadors i els polítics”, ha reiterat Naudi, que ha recordat que amb el text actual aquest fet es posa en risc. A més, pel conseller general d'SDP la reforma del Govern fracciona la societat entre públic i privat. El secretari d'organització del partit, Joan-Marc Miralles, ha afegit que en els últims anys l'administració ha augmentat els contractes d'assessors, per contractació especial o per obra i servei en comptes d'enfortir el sector públic amb més funcionaris. “S'augmenten els costos i s'atribueixen salaris totalment desproporcionats en relació amb les funcions que tenen definides els funcionaris”.

A més, respecte la posició del Govern en relació a la trobada d'aquest dijous en què s'apunta que es podrien entrar modificacions en la llei “via les esmenes en coordinació amb el grup parlamentari demòcrata”, ha fet saltar les alarmes a SDP. “On està la separació de poders? L'executiu redactarà les esmenes i les passarà amb paperets als consellers generals?”, s'ha preguntat indignat Miralles. “Això diu molt poc de la idea de funcionament que té el Govern d'un estat democràtic”. Miralles ha reiterat que si l'executiu vol refer la llei encara ho pot fer aturant el tràmit parlamentari i reformulant el text de base i no a través del Consell General. “Es menysté la feina que fan els consellers generals”, ha sentenciat. Per tot plegat, demanen que s'aturi el tràmit parlamentari de la llei i que es comenci des de zero, amb un consens amb totes les parts implicades.

“No parlem del secret de la bomba atòmica”

Pel que fa a l'afer relacionat amb les adjudicacions a l'empresa Spai pel manteniment del 'hardware' i el 'software' de tot el maquinari IBM gestionat pel departament de Sistemes d’Informació (DSI), Naudi ha explicat que es va personar a la secretaria del Consell General per poder consultar les documentacions que el Govern ha fet arribar tant a la Fiscalia com a l'òrgan de representació ciutadana. Però malgrat que la documentació es pot consultar, el conseller general ha denunciat que aquesta documentació no es pot extreure, tampoc es poden fer fotocòpies i s'ha de consultar sota l'atenta mirada d'un vigilant.

“És una transparència de façana”, ha criticat Miralles en relació a la voluntat que va expressar el Govern quan va tramitar la documentació de manera voluntària. “No parlem del secret de la bomba atòmica, s'arriba a uns límits de ridícul quan es classifiquen com a confidencials documents d'aquest tipus... potser sí que hi ha quelcom a amagar”, ha deixat anar Miralles. Amb tot, el conseller general Naudi ha assegurat que s'analitzarà la documentació i s'exposaran les conclusions que n'extreguin.

La reforma a la CASS necessària però no aquesta legislatura

“Dificilment es pot fer una reforma estructural d'aquesta envergadura a final de legislatura i sota pressions polítiques”. Així, ha defensat Naudi que s'ha de tirar endavant la reforma de la CASS que aquest dilluns es va posar sobre la taula, que ha indicat que és molt necessària però que no creu que s'hagi de crear alarma i que es pot començar a avançar feina però amb la mirada posada a la legislatura que ve. SDP apunta que les cotitzacions, i part de la solució, passa per apujar-les però de manera progressiva i lligada a un augment del salari.

Davant de tots aquest fets, Miralles ha puntualitzat que li preocupa el llegat del Govern de DA quan acabi la legislatura. “Un comerç que no para de baixar, uns lloguers que no paren de pujar, una sanitat i una seguretat social que no s'ha reformat i que es posen en dubte les pensions, això és molt greu”. Per tot plegat, el secretari d'organització creu que l'executiu actual s'ha dedicat a apagar incendis que “ells mateixos havien causat o que s'han encès per la deixadesa de no fer res”. “Tenim un Govern d'incendiaris i ara volen fer de bombers, al final de la legislatura”, ha criticat Miralles davant la demanda de realitzar un pacte d'estat per a la reforma de la CASS.

stats