Política 09/01/2018

SDP també dona el vistiplau perquè Pintat presideixi el grup mixt

Amb aquest nou suport la proposta d'UL+CC ja compta amb el recolzament de set dels deu consellers que configuren el grup parlamentari

M. M.
3 min
El conseller general d'SDP, Víctor Naudi, i el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la Vella“Per lògica i per pluralitat democràtica”. Així ha justificat el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, el seu recolzament perquè Josep Pintat sigui el nou president del grup mixt i Pere López, l'actual president, passi a ocupar la vicepresidència. D'aquesta manera, i després que aquest passat dilluns la consellera independent Sílvia Bonet hagi fet arribar una carta a la Sindicatura donant el seu suport a Pintat, la proposta dels cinc nous consellers del grup mixt (d'Unió Laurediana i de Ciutadans Compromesos) ja té el suport de set consellers, dels deu que configuren actualment el grup parlamentari mixt.

Per formalitzar la situació, Naudi ha demanat que el millor que es pot fer és una altra reunió del grup mixt que serveixi per acordar el nou regalament i que defineixi les noves presidències, “per unanimitat o per majoria”. En aquest mateix sentit, el conseller d’Unió Laurediana+Ciutadans Compromesos (UL+CC), Carles Naudi, ha apuntat que si els tres consellers del PS no estan d’acord en què Josep Pintat sigui el president del grup mixt “l’únic que té potestat perquè s’acati és el síndic”. “Si no ens posem d’acord, l’únic que ens pot fer votar és el síndic, perquè si no ho desencallem anirem a pitjor. No pot ser que els deu consellers del grup mixt no estiguin representats a la junta de presidents”. Per tant, si no hi ha consens, “només ens queda cridar a files qui té l'autoritat”, ha conclòs Naudi. De fet, fonts parlamentaries han indicat que els consellers del PS no tenen la voluntat de tornar-se a reunir i volen que sigui el síndic general qui convoqui la reunió i faci d'àrbitre del conflicte.

Malgrat que la situació actual sembla que pot arribar finalment a una resolució, Naudi ha criticat que aquest afer “s'hauria d'haver resolt amb pocs dies i està trigant massa”, fet que pel conseller d'SDP “diu ben poc de la política i està afectant les imatges de les institucions”. El partit progressista també ha apuntat que la reestructuració del grup mixt pot afectar en la representació dels consellers en organismes internacionals i europeus amb els quals participen.

A més, preocupa molt a SDP el temps d'intervenció que tindran ara durant els consells generals, més reduït que actualment. És per això que el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, demana una revisió del reglament del Consell General perquè no està adaptat a la situació actual, amb un grup mixt molt ampli. “Tots els grups haurien de tenir un temps d'intervenció proporcional al percentatge de vot obtingut”, ha apuntat Miralles.

"No és el pressupost que necessita el país"

Després que SDP presentés tretze esmenes al pressupost de l'Estat pel 2018, aquest dimarts a la tarda el grup polític ha aprofitat per desgranar-les i afegir consideracions. Miralles ha indicat, primer de tot, que la voluntat del partit era presentar una esmena a la totalitat. Però vista la situació actual del Consell General, el secretari d'organització d'SDP ha indicat que "era força complicat assolir dues signatures més, ja que el reglament marca que com a mínim s'han de presentar tres consellers per poder-ho fer".

Un cop dit això, Miralles ha carregat contra la proposta de pressupost i ha puntualitzat que "no és el pressupost que necessita el país". Per a Miralles, després de set anys de govern, DA no ha entès quines eren les polítiques necessàries que necessita el país, ja que "sembla que vulguin que continuem al segle XX en comptes d'avançar". SDP veu amb recances que es facin inversions faraòniques per infraestructures com l'heliport o The Cloud, en lloc de començar a preparar el país per l'entrada en vigor de l'acord d'associació amb la Unió Europea.

stats