Política 20/11/2018

Bartumeu acusa DA de “torpedinar i sabotejar” el Tribunal Constitucional

El líder porgressita considera que “un cop s'han traspassat els límits ja no hi ha fronteres i només cal dir 'apaga y vamonos'”

M. M.
2 min
El conseller general Víctor Naudi i el president d'SDP Jaume Bartumeu durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEl síndic general, Vicenç Mateu, i Demòcrates per Andorra (DA) “estan violant la llei”. Així ho ha posat sobre la taula el president de Moviment Progressista (SDP), Jaume Bartumeu, al constatar que ha passat més d'un mes des de la renúncia del magistrat del Tribunal Constitucional, Isidre Moles, i no s'ha designat substitut.

La llei de l'òrgan judicial determina que s'ha de fer en el termini màxim d'un mes. “DA està torpedinant, sabotejant i boicotejant el TC”, ha deixat ben clar Bartumeu, que ha apuntant que al grup majoritari “deixa abandonada” una institució fonamental. “No vull creure que és perquè com més feble estigui el TC, millor li anirà a DA”, posant com a exemple l'última demanda de DA per tramitar les lleis en caràcter d'urgència. “L'última de les seves preocupacions és complir la llei del TC”. El màxim representat progressista ha volgut mostrar la “indignació” del partit després de la voluntat clara de DA de “menystenir el TC”.

Davant d'aquesta situació, Bartumeu ha recordat que en les anteriors legislatures els dos magistrats que són nomenats pel Consell General sempre s'havia arribat a un acord conjunt entre els grups parlamentaris. Però a partir d'aquesta legislatura aquests “principis de lleialtat constitucional s'han esquinçat i han designat els magistrats que els hi ha semblat”.

La crítica progressista també ha anat dirigida cap al síndic general, al considerar que hauria d'exigir i exercir el paper que li pertoca, demanant la renovació del càrrec, més enllà que també sigui membre del grup parlamentari demòcrata. “El màxim representant del poder legislatiu està conculcant la llei”. Però ara per ara, segons ha apuntat Bartumeu, no s'ha posat cap nom sobre la taula i davant la dinàmica del grup taronja tem que la substitució del magistrat no es faci fins la legislatura que ve. “Als que ens creiem la Constitució i els que la vam fer, aquesta situació de boicoteig ens fa caure la cara de vergonya”, ha etzibat, al mateix temps que ha afegit: “Un cop s'han traspassat els límits ja no hi ha fronteres i només cal dir 'apaga y vamonos'”.

Precisament en relació a aquest traspàs de les fronteres, el conseller general, Víctor Naudi, ho ha relacionat amb la petició de DA perquè tretze lleis passin a tenir caràcter d'urgència. Naudi ha catalogat el moviment demòcrata “d'electoralista” per poder aprovar “aquelles lleis que els hi donin més rèdit electoral” i ha insistit que el canvi de criteri escurçarà terminis a l'oposició per poder treballar les lleis amb un temps raonable.

El conseller general progressita també ha volgut assenyalar al síndic. “Per una banda estem treballant per una modificació del reglament per facilitar i garantir la feina dels conseller i per l'altra dona llum verda a una demanda de DA que escurça els terminis de treball”, cosa que evidencia la contradicció. Pel que fa a un possible recurs al TC per aquesta qüestió, Naudi ha reconegut que està sobre la taula “d'alguna formació política”, però no de la que ell forma part.

stats