Política 07/06/2018

El comú estudia la possibilitat de recórrer l'aute del GAdA

Pagar el suplement salarial als treballadors de forma retroactiva des del 2010 podria suposar una despesa propera al milió d'euros

Ana
3 min
La cònsol major, Conxita Marsol, i la presidenta del Sindicat de treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca), Emi Matarrodona, durant la roda de premsa. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl conflicte pel complement salarial de gestió de l'acompliment (GAdA) no aplicat als treballadors del comú d'Andorra la Vella, ha obert un nou capítol. Després de tres anys d'espera, la Batllia s'ha pronunciat i ha confirmat que la sentència del Tribunal Superior (TS) en relació al GAdA, que va executar l'antiga corporació de la capital dirigida per Jordi Minguillón el novembre del 2015, està mal executada. La confrontació es retrotrau al 2008 i 2009 quan, per raons econòmiques, el comú de la capital va decidir aplicar un coeficient corrector d'un 10% dels punts obtinguts del GAdA a tots els treballadors. Això va significar que molts empleats no van obtenir els punts suficients com per passar de rang salarial. La sentència del TS recalcava que la reducció que es va dur a terme no es podia fer de forma generalitzada per a tots els treballadors i s'havia d'aplicar de forma individualitzada.

En vista a la sentència, l'anterior corporació va decidir executar-la i va notificar individualment a cada persona afectada que se'ls havia aplicat un coeficient corrector. Treballadors i sindicat no van estar d'acord amb com es va dur a terme l'execució perquè entenien que se'ls havia de retornar els diners no cobrats, i van presentar un incident per mala execució de la sentència a la Batllia. Ara, l'aute de la justícia torna a donar la raó als empleats comunals perquè, tot i que l'acord es va individualitzar amb la notificació a cada persona, es va continuar partint de criteris generals.

Compensació milionària

Malgrat que ni l'aute ni la sentència obliga a pagar el GAdA als treballadors, l'actual cònsol major, Conxita Marsol, es va comprometre en campanya electoral a retornar el complement salarial a cada treballador i aquest dijous al matí, en la roda de premsa de presentació de l'aute, s'hi ha tornat a comprometre. “La corporació anterior va aplicar la reducció per raons econòmiques i nosaltres creiem que s'ha de compensar als nostres treballadors”, ha apuntat Marsol, que ha recordat que no s'ha pogut aplicar abans la sentència perquè ja estava executada. Amb l'aute de la Batllia s'obre la porta a torna a executar la sentència i, per tant, a pagar als treballadors l'increment salarial que els pertoca.

Tot i el compromís electoral i l'oportunitat que ara li brinda la Batllia, la cònsol ha posat sobre la taula la possibilitat de recórrer l'aute, ja que és de primera instància. Marsol ho ha justificat recordant que el comú gestiona diner públic i, “encara que nosaltres ho puguem veure bé i creiem que l'aute està ben fonamentat, no tenim la veritat absoluta i esgotarem tots els òrgans judicials fins a l'última instància”. La cònsol confia que, en cas de recórrer, el Superior confirmarà l'actual aute de la Batllia. Un total de 177 treballadors estan afectats per la reducció i la suspensió del GAdA des del 2010. En cas de decidir pagar el GAdA no aplicat des d'aquesta data fins a l'actualitat, segons ha pogut saber l'ANA, correspondria a una xifra aproximada al milió d'euros.

La presidenta del Sindicat de treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca), Emi Matarrodona, s'ha mostrat satisfeta per l'aute i ha apuntat que és resultat de la perseverança del sindicat. Pel que fa a la possibilitat que el comú el recorri, Matarradona ha argumentat que “no és moment de mantenir postures rígides” i que es reuniran el proper 21 de juny en assemblea per decidir els passos futurs. “La ciutadania pot veure aquesta reclamació com excés retributiu, però cal aclarir que una part dels treballadors no gaudeixen de sous vistosos, al contrari”, ha argumentat la presidenta sindical, que ha justificat que l'increment salarial del GAdA hagués suposat una oportunitat de millora.

Solucions al conflicte

Alguns dels empleats afectats pel GAdA ja no treballen al comú o han estat canviats de departament, fet que complica el càlcul a retornar pel complement salarial de gestió de l'acompliment. És per això que Marsol no s'ha volgut mullar amb cap xifra concreta, però ha recordat que si es parla d'un increment, per exemple, d'entre 40 o 50 euros mensuals, a tretze pagues per any i pels 8 anys entre el 2010 i el 2018, “la xifra puja”. Ni la cònsol ni Matarrodona s'han volgut aventurar a concretar quina serà la decisió final, ni si es tornarà, de forma retroactiva, el 100% del complement salarial no cobrat. Tot i això, Matarrodona ha posat sobre la taula la idea de, com a mínim, començar a pagar el més aviat possible el suplement en les nòmines actuals, per garantir la millora d'aquells treballadors que menys cobren i després negociar què fer amb els diners no cobrats els últims 8 anys.

A més, en resposta a la no avaluació dels treballadors i a la impossibilitat de poder fer una carrera professional al comú, ja que el GAdA està suspès des del 2010, Marsol ha recordat que la corporació té en marxa la realització d'un nou sistema d'avaluació que no sigui consolidat i no generi tants problemes. Un sistema el qual el Sitca també segueix de ben a prop.

stats