Política 24/07/2019

El Constitucional desestima el recurs del PS i L'A contra els preus mínims del tabac

L'Alt Tribunal considera que el text recorregut "no vulnera ni la llibertat d'empresa ni l'economia de mercat" i que respecta la seguretat jurídica

C. G.
2 min
La seu del Tribunal Constitucional

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional ha desestimat "en tots els punts" la demanda conjunta que van presentar el mes de maig els socialdemòcrates Pere López, Gerard Alís i Rosa Gili, i els liberals Ferran Costa, Jordi Gallardo i Judith Pallarés, contra la Llei del 15 de febrer de regulació de l'establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac.

L'Alt Tribunal considera que el text legal "no vulnera ni la llibertat d'empresa ni l'economia de mercat" ja que, tot i limitar els preus mínims de venda dels productes del tabac, "respecta proporcionalment el principi de proporcionalitat i aplica els criteris relatius i propis d'una legítima opció política determinada, de necessitat, d'eficàcia i d'eficiència". Afegeix que la llei "suposa un exercici de transparència i de cap manera pot ser considerada com a contrària a la seguretat jurídica". Així consta a la sentència publicada aquest dimecres al BOPA.

Els demandants, que eren consellers generals en el moment de l'aprovació de la llei, consideraven inconstitucionals els articles 1, 3, 4 i 10 i la disposició addicional, motiu pel qual demanaven la erradicació de la llei per considerar-la "incoherent i inaplicable", al ser contrària als articles 3, 28 i 59 de la Constitució.

La resposta del TC suposa un revés per a les dues parts, o no tant, tenint en compte que ara Liberals d'Andorra està al costat de Demòcrates, dins del Govern de coalició (amb Ciutadans Compromesos). Una decisió favorable als demandants per part del Constitucional hagués pogut posar tensió en el si de l'executiu.

Tant des del PS com des d'L'A han confirmat que no aniran més enllà i que no hi ha previst recórrer la decisió del Constitucional. "Màxim respecte per la sentència", ha manifestat el conseller liberal Ferran Costa, tot i reconèixer que si van presentar la demanda és perquè consideraven que sí que hi havia "indicis suficients" per revocar la llei. Ha afegit que "ho deixarem aquí", en el sentit que no es faran més passos judicials contra la llei.

Per la seva part, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili també ha assegurat que no hi ha previstes més accions i ha recordat que en política "no és obligatori sempre acabar a la justícia". I més tenint en compte els costos que implica.

stats