Política 21/04/2021

Crònica del primer dia de Cimera: Espot i Vives reben els mandataris i passejada de tarda per Soldeu

Elisabet Cortiles
4 min
El cap de Govern, Xavier Espot, amb el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, i el rei d'Espanya, Felip VI

Andorra la VellaQui no mirava el cel pendent de la pluja, treia el cap per veure si els mandataris s'aproximaven a la Rambla Molines, l'escenari escollit per rebre els màxims representants dels països membres que han acudit presencialment a la Cimera Iberoamericana. La desfilada, amb el pic de Carroi i l'església parroquial de Sant Esteve com a arc de fons, ha donat el tret de sortida a una cita que ja havia tingut el seu preàmbul amb la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana. Desenes de periodistes –n'hi ha 153 acreditats al país– han rebut els caps d'Estat i de govern que, un a un, han caminat per la catifa vermella per retre homenatge a la bandera d'Andorra i posteriorment escoltar els himnes del seu país i del país que presideix la cimera.

Vives i Espot reben els caps d'Estat i de govern iberoamericans

Per ordre d'arribada, el cap de Govern, Xavier Espot, amb el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han obert la comitiva. Un cop Espot i Vives han acompanyat Sánchez a l'interior del Centre de congressos han repetit el mateix camí amb tots els representants presents. Primer amb la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, després amb el president de Guatemala, Alejandro Giammattei, i seguit del president de la República Dominicana, Luis Abinader. Posteriorment, Vives i Espot han repetit l'acte protocolari amb el president i primer ministre de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa i António Costa. Finalment i tancant l'acte, han desfilat amb el rei d'Espanya, Felip VI.

El cap de Govern, Xavier Espot, amb el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, i el president de la República Dominicana, Luis Abinader.

La fortuna ha evitat que la pluja espatllés la rebuda oficial que obre els actes de la Cimera Iberoamericana. Fins a l'últim moment es tenia una opció alternativa que incloïa l'escolta dels himnes a dins el quiosc que es troba enmig de la plaça del Poble. Les catifes vermelles s'han mantingut protegides amb plàstics fins al darrer instant per evitar que la passejada dels mandataris no acabés fent aigües. La desfilada ha acabat amb el retard habitual en aquest tipus d'esdeveniments i els actes seguiran aquest dimarts a la tarda a Soldeu, on se signarà el conveni al qual han arribat els països membres i es faran les reunions finals.

El cap de Govern, Xavier Espot, amb el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, i el president del govern espanyol.

La singular passejada dels mandataris per la carretera general de Soldeu posa una nota de color a la Cimera

La boira que cobria les muntanyes de Soldeu, la poca llum dels carrers i el silenci que es respirava a la carretera general han fet encara més solemne la curta passejada que els mandataris presents a la Cimera Iberoamericana han fet aquest dimarts al vespre, després de la rebuda dels coprínceps a les delegacions dels 22 països membre i els representants de les institucions més importants del país. Ha estat un trajecte singular, de pocs minuts, però segurament deixarà una de les imatges més curioses d'aquesta trobada internacional. Els caps d'Estat i de Govern, el copríncep Joan Enric Vives i el rei d'Espanya Felip VI han fet camí a l'Sport Hotel Village, on sopaven, amb poques mesures de seguretat, xerrant animadament i creuant-se amb la premsa que immortalitzava el moment.

Posteriorment a la passejada, que ha reunit encara més periodistes que la pròpia rebuda oficial d'aquest matí al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, el cap de Govern, Xavier Espot, la Secretaria General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, el representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda, i el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives han fet els seus parlaments. Dimecres serà el torn de la reunió plenària de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern i el traspàs de la Secretaria Pro Temporare a la República Dominicana, seu de la propera Cimera.

Els mandataris presents a la Cimera Iberoamericana han caminat per la carretera general a Soldeu camí a l'Sport Hotel Hermitage on han sopat aquest vespre

Una "cumbre entre cumbres" per lluitar contra el canvi climàtic amb el multilateralisme

Soldeu ha acollit aquest dimarts al vespre l’acte inaugural de la Cimera Iberoamericana amb un clam per treballar plegats en la lluita contra l'escalfament global i la pandèmia. En la seva intervenció, el cap de Govern, Xavier Espot, ha recordat que "des de l'aprovació de la Constitució, Andorra ha sigut especialment actiu en els fòrums multilaterals, buscant sempre el consens i l'ordre comunitari". En aquest sentit, ha fet una crida a afrontar els reptes globals, "que tenen una afectació local", de forma conjunta i coordinada. Espot ha recalcat que "tots els països són petits", davant reptes com una pandèmia o el canvi climàtic. A més, ha assegurat que li hagués agradat comptar amb tots els presidents dels països membre, però "fent de la necessitat una virtut", la cobertura telemàtica de l'esdeveniment farà que la cimera d'Andorra "compti amb un nombre de països participants rècord" i ha afegit que la connexió virtual ha permès que "la distància física sigui només això: física".

stats