Política 03/05/2019

DA elabora un document de compatibilitat amb la resta de formacions, menys amb el PS

Les paraules de Gallardo obrint la porta a un possible pacte, esperancen part de l'entorn demòcrata que ja dona per feta l'entesa de govern

M. Margalef / M. Fernández
2 min
Xavier Espot i Jordi Gallardo es donen la mà durant la sessió constitutiva del Consell General aquest dijous. / M. F.

Andorra la VellaUn cop donat el tret de sortida de la legislatura, amb l'elecció de la Sindicatura, cada cop queda menys temps per formar govern. La pròxima data és el 14 maig amb la primera sessió del debat d'investidura. Abans, els dos candidats que amb tota probabilitat s'hi presentaran, Xavier Espot i Pere López, ja haurien de saber amb quins suports compten per poder arribar fins a l'edifici administratiu, per això la setmana que ve serà crucial per començar a dibuixar els possibles pactes o, en cas contrari, albirar-se la via del govern en solitari. Lluny que aquesta sigui l'opció desitjada pels Demòcrates, la formació liderada per Espot està treballant en l'elaboració d'un document on comparen el programa electoral de DA amb el de la resta de formacions, menys amb el del PS amb qui descarten per complet poder arribar a un acord de govern.

La idea del partit taronja és que aquest document comparatiu serveixi per trobar el company de viatge amb més afinitat i també com a base d'un possible futur acord de govern. Una comparativa que encara no s'ha acabat d'elaborar i que DA posarà sobre la taula la setmana que ve quan iniciï la segona ronda de contactes. De fet, l'inici de la segona tongada de reunions, que començava amb L'A, s'havia de fer aquest divendres però finalment la reunió no s'ha pogut dur a terme.

Espot ja ha reiterat per activa i per passiva que la seva voluntat es poder formar un executiu que garanteixi l'estabilitat i això va lligat de la mà d'un pacte, com a mínim, amb una de les formacions amb quatre consellers, és a dir, L'A o terceravia que garanteixen la majoria absoluta. Una entesa que, en el cas de la Sindicatura, es va establir a tres bandes entre Demòcrates, Liberals i CC, però que totes tres parts implicades ja han volgut deixar clar no té cap efecte ni connotació per un possible pacte de govern.

Esperança Demòcrata

El líder d'L'A, Jordi Gallardo, va deixar la porta més que entreoberta aquest dijous quan va assegurar que la formació “no bloquejaria el país”, tot i que va apuntar que serà el partit qui decidirà el posicionament final durant el debat d'investidura per facilitar o no l'arribada d'Espot al govern o, fins i tot, entrar a formar part de l'executiu. Justament aquestes paraules han despertat força esperança entre part de les files Demòcrates que, fora dels canals oficials de comunicació, ja donen per feta l'entesa.

stats