Política 25/04/2019

Espot diu que la "prioritat" és un govern de coalició amb una o més de les forces més afins

Destaca que “la sensació és d’un major optimisme que al principi” de les reunions amb les diferents formacions

M. F.
3 min
Xavier Espot i Roser Suñé, durant la roda de premsa en què han explicat la valoració de les reuniosn amb la resta de forces polítiques. / M. F.

Escaldes-EngordanyDesprés de finalitzar la roda de reunions amb les diferents forces polítiques que han aconseguit representació parlamentària, Xavier Espot i Roser Suñé, números u i dos de la nacional de Demòcrates, han comparegut davant els mitjans per exposar el seu balanç de com han anat aquestes trobades i quina ha estat la seva proposta. La prioritat, tal com ha destacat Espot, és “un govern de coalició”, tenint en compte en primer lloc els pactes amb les formacions que es comprometin de “forma plena en la governabilitat i el futur del país”. En aquest executiu de coalició hi podria haver, per tant, una o més d’aquestes forces que Espot considera més obertes a “albirar” l’estabilitat del país, és a dir, Liberals d’Andorra, terceravia i Ciutadans Compromesos.

Espot ha destacat que després de totes aquestes trobades el que li ha quedat clar és que hi ha tres forces, les abans esmentades, que estan predisposades, o si més no, han deixat “la porta oberta” a donar suport a una investidura d’Espot com a cap de govern. El cap de llista demòcrata ha posat sobre la taula el fet que les tres formacions i DA estan “dins un espectre ideològic similar” i per tant, “un punt de trobada és fàcil de trobar”. Per tant, i després d’haver completat aquesta primera roda de negociacions “la sensació és d’un major optimisme que al principi”, ha dit Espot.

En un primer estadi caldria que hi hagués un acord per la Sindicatura, tenint en compte que les candidatures s’han de presentar com a màxim el 30 d’abril, és a dir, dimarts vinent. Espot s’ha mostrat obert a una Sindicatura “plural” però també ha recordat que això no vol dir que DA no tingui cap càrrec, ja que això significaria “deixar fora” una part molt important dels consellers. Malgrat això, s’ha mostrat obert a parlar de diferents escenaris tot i que ha recordat que DA té onze consellers. També ha destacat que terceravia ja hauria manifestat que no vol tenir representació a la Sindicatura i ha avançat que la proposta de DA per a la Sindicatura serà una dona, tot sembla indicar que Suñé. Si no hi ha acord per poder conformar aquesta Sindicatura plural, ha conclòs, Demòcrates presentarà la seva proposta, ja que ha reivindicat que tenen “persones suficientment formades” per poder assumir cadascun dels quatre llocs.

En el seu repàs a les reunions, Espot ha negat que en la que es va mantenir amb el PS no hi hagués hagut qüestions concretes sobre la taula, tal com va criticar Pere López. En aquest sentit, ha manifestat que sabent que el candidat del PS presentarà candidatura a la investidura no tenia sentit proposar un govern de coalició però sí arribar a consensos sobre qüestions “transcendentals” com el futur de les pensions o l’acord d’associació amb la UE. En aquest sentit, ha assenyalat que fins i tot s’estaria disposat a “deixar en punt mort” el pacte de la UE i tirar-ne endavant un de nou. També ha afegit que es va posar sobre la taula la possibilitat de “pactar” el calendari legislatiu per evitar “embussos” com els registrats en el tram final de la legislatura anterior. Encara, ha dit, esperen resposta del PS i ha lamentat que la formació hauria de “deixar de mirar al passat i mirar al futur”.

Per a una segona roda de negociacions en les quals ja s’hauria de començar a concretar el suport a la investidura, no exclouen “a ningú” però ha manifestat que òbviament no sembla lògic reunir-se amb aquells que ja han expressat que no donaran suport a Demòcrates. La línia amb la qual es treballarà és arribar al debat d’investidura amb un “programa pactat” amb aquells que haguessin mostrat el seu suport. En aquest sentit, i tret de qüestions “nuclears”, Demòcrates es mostren oberts a negociar un programa per als propers quatre anys. No hi ha cap “línia vermella” sobre les àrees de gestió ministerials, ha conclòs Espot, que també ha desvinculat de forma categòrica aquestes negociacions de les eleccions comunals “ni tan sols a Sant Julià”.

stats