Política 03/04/2019

Font assegura que Demòcrates "condemna a desaparèixer els comerços de proximitat"

Els socialdemòcrates advoquen per impulsar el microfinançament així com la possibilitat de revisar la quota que paguen els autònoms

Marc R. Fort
2 min
Roger Padreny, cinqué de la llista nacional del PS i Jordi Font, que ocupa la quarta posició. / M. R. F.

Andorra la VellaJordi Font, quart a la llista nacional del Partit Socialdemòcrata (PS), ha assegurat que la formació liderada per Xavier Espot, Demòcrates (DA), "destina els serveis de l'estat a només una part de la societat i n'exclou l'altra". Ha afegit que, en canvi, "el PS treballa per tots els ciutadans per igual, indiferentment del seu estatus social". Per a Font, un exemple que reflecteix aquesta teoria es troba en el comerç i el turisme. "Segons sembla, l'únic comerç que existeix a Andorra és el que està destinat als turistes, en canvi, comerços de proximitat com els que trobem al Pas de la Casa o Sant Julià de Lòria, se'ls deixa de banda condemnant-los a desaparèixer", ha dit. Font ha promès una oratòria constant amb la cambra de Comerç per ajudar als negocis de poble, un diàleg "que DA no ha mantingut en vuit anys".

Per la seva banda, Roger Padreny, que ocupa la cinquena posició en la llista nacional de la formació, ha posat sobre la taula qüestions legals i fiscals relacionades a "millorar la vida dels autònoms i dels emprenedors", punt que encara no s'havia tractat durant la campanya. En primer lloc, el microfinançament, on Padreny ha assegurat que "és primordial dur a terme un marc legal que faciliti que tota mena d'iniciatives siguin possibles", ja que "en moltes ocasions, hi ha projectes que no avancen pel fet que necessiten un microfinançament que el banc els hi denega".

Padreny també ha parlat sobre la possibilitat de crear un "gestor únic" per facilitar totes les tasques administratives, fent que aquestes siguin "més àgils i eficients". En la mateixa línia, ha emfatitzat sobre la necessitat de canviar el sistema actual de quotes dels autònoms, "hem d'emmirallar-nos en països veïns on la quota és molt més baixa i si és possible, fer que la nostra sigui encara millor".

Finalment, Font ha tornat a recordar les diverses propostes socialdemòcrates en relació als salaris, on assegura que hi ha un "greu problema", ja que existeix una "forta desigualtat salarial". La solució que ha proposat el PS és "apujar el sou mínim a 1.200 euros", un import on també s'hi afegeixen les pensions per a tots aquells que hagin cotitzat durant 40 anys a Andorra. A banda, també ha puntualitzat que la "càrrega fiscal s'ha de repartir entre tota la ciutadania", i ha afegit que "actualment la fiscalitat està sectoritzada i hi ha gent que no paga absolutament res i el més normal és que qui més tingui més pagui".

stats