Política 18/12/2018

Laurèdia en Comú treballa per presentar una llista a Sant Julià

Roig assenyala que la concentració d'aquest dilluns és “l'expressió màxima del fracàs de DA en polítiques socials”

M. Margalef
2 min
El candidat i el president de Progressistes-SDP, Josep Roig i Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEl president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ja va obrir la porta a una possible reedició del projecte de Laurèdia en Comú de cara a la llista territorial de Sant Julià de Lòria i ara el recent elegit candidat a cap de Govern, Josep Roig, ho ha ratificat. “Membres de Laurèdia en Comú hi estem treballant”, ha clarificat temps després de ser repreguntat pels periodistes.

El nom, que podria ser un altre, no reflectirà les sigles de cap dels dos partits que configuren la plataforma comunal (DA i Progressistes-SDP) més independents. “Un projecte transversal que ens permeti incidir en la governabilitat del país”, ha repetit Roig com a principal missió d'aquesta futura llista i també de la llista nacional. Ha carregat així contra la coalició de PS i L'A a les parroquials.

Roig també ha ratificat les paraules que el president del partit va expressar el dissabte passat i ha apuntat que SDP no es presentarà en solitari a Sant Julià ni amb cap fórmula que vagi en contra de l'actual majoria comunal. Pel que fa al plantejament de DA en aquest sentit, el també conseller de Cultura del comú lauredià ha apuntat “que a casa de DA ells sabran el que fan a Sant Julià”, però ha recordat que dins de la plataforma que treballa en la línia de la llista transversal també hi ha membres demòcrates. Bartumeu ja va dir, i aquest dimarts ho ha confirmat Roig, que el partit es presentarà en solitari a Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

En la roda de premsa, que també ha servit per fer la primera presentació com a candidat a cap de Govern, Roig ha explicat que ara centra els esforços en la redacció del programa electoral amb tres eixos clar: una Andorra progressista, social i vinculada amb Europa. A la vegada, però, continua com a conseller de Cultura al comú per deixar enllestits i lligats projectes que estan en marxa abans de presentar la seva dimissió que es farà efectiva quan es dissolgui el Consell General. Roig ha descartat frontalment que la seva situació actual com a candidat a cap de Govern representi un relleu dins de la formació i Bartumeu ha volgut deixar clar que “no faig una jubilació anticipada ni deixo la política, el compromís continua ferm”.

Fracàs del Govern

Quan a la concentració d'aquest dilluns que va aplegar un miler de persones, Roig ha apuntat que “és l'expressió màxima del fracàs de DA en polítiques socials i és el trist llegat que deixa Martí després de transitar vuit anys com a cap de Govern”. El conseller progressista ha volgut posar en valor la concentració i ha apuntat que a Andorra “costa moltíssim” congregar mil persones i ha recordat a l'executiu que quan no s'escull la via del diàleg “el resultat és la manifestació”, recordant el que possiblement tornarà a passar amb la llei de la Funció Pública.

Finalment, el candidat progressista ha carregat contra el president de DA, Eric Jover, qui ha titllat de mesures cridaneres la proposta d'SDP de posar un topall per prohibir per llei l'increment sobtat del lloguer més enllà d'un 20%. Roig ha sostingut la crítica posant diversos exemples de ciutats europees com Berlín, París o Viena on amb diverses mesures diferents s'ha posat limitacions al lloguer. “Falta a la veritat quan diu que ni els governs més progressistes d'Europa ho estan proposant, volen emmascarar la realitat”, ha sentenciat.

stats