Política 15/02/2018

Liberals denuncia disfuncions en el servei del SAD des que el Govern el controla

Gallardo apel·la que la vaga del funcionariat encara es pot impedir i que tot diàleg és benvingut, però avisa que si no s'evita s'hauran de demanar responsabilitats polítiques

M. M.
3 min
El president el grup liberal, Jordi Gallardo, i la consellera liberal, Judith Pallarés, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaA partir del contacte amb usuaris i parlant també amb treballadors del Servei d'Atenció Domiciliaria (SAD), el grup parlamentari liberal ha constatat que el servei pateix diverses disfuncions des que el passat mes de juliol l'executiu va centralitzar el servei, i els comuns van deixar de prestar-lo. Segons apunten els liberals des que el Govern té el control del SAD, el servei ha vist incrementat el seu cost, de mitjana, de 5 a 9 euros l'hora. Un augment que per als liberals es podria entendre per l'increment d'usuaris i la posterior contractació de personal, però aquesta contractació no s'ha dut a terme, tal com va explicar el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el passat dimarts. En la carta enviada el 22 de gener als usuaris on s'informa d'aquest increment, s'indica que el preu real del servei és de 13 euros l'hora i que la finalitat de l'increment és per potenciar el SAD.

L'ampliació dels horaris de les 22 hores a mitjanit, entre setmana, i els caps de setmana de les 8 del matí a les 22 hores, ha provocat, segons denuncien els liberals, que els treballadors hagin de treballar en cap de setmana i que s'hagin de dividir per arribar a tots els usuaris i, per tant, ofereixin un servei de socialització molt més baix. “La qualitat del servei s'ha vist minvada notablement i a vegades hi ha problemes per atendre correctament a la gent gran”, ha denunciat durant la roda de premsa la consellera liberal, Judith Pallarés. La consellera també ha explicat que el temps de resposta davant de la sol·licitud de la demanda del servei ha incrementat, en alguns casos, fins als quinze dies, mentre que abans els comuns “responien en 48 hores”. “Centralitzar el servei des de Govern està dificultant el temps de resposta”, argumenta.

El ministre Espot va valorar positivament el servei del SAD, després de la celebració de la reunió de la Comissió Nacional de Benestar Social, i ho va fer recoltzant-se amb els resultats de l'enquesta realitzada el mes de desembre. En aquesta es recull que el 65% dels usuaris defineixen el servei com a excel·lent, una xifra que s'eleva fins al 90% si es té en compte també els que diuen que el servei és bo. Una enquesta que pels liberals està fora de lloc, ja que l'increment del preu del servei no s'ha fet efectiu fins aquest passat mes de gener. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha expressat que “fa relativament poc que el Govern dona el servei i que hi ha d'haver un procès de millora, però ens sorprèn que el ministra faci una valoració positiva només basant-se en l'increment d'usuaris i en l'enquesta, quan nosaltres hem detectat disfuncions parlant amb els principals implicats”.

Per tot plegat, el grup parlamentari liberal demana que la situació actual no s'allargui més en el temps i que es posi fil a l'agulla. És per això que el grup ha entrat diverses demandes i preguntes per saber quin és el nou organigrama del SAD, quin servei que s'està oferint en cada parròquia, quin temps es tarda en respondre davant d'una demanda, quants treballadors té el SAD, quin nombre de personal s'ha contractat per cobrir l'ampliació d'horaris del servei, quin és el salari habitual i si durant l'enquesta de satisfacció ja es va indicar als usuaris de l'increment del preu. Cal recordar que el ministre Espot ja va indicar que el nombre de treballadors era de 33 i que no s'havia contractat nou personal perquè s'han introduït “criteris d'eficiència”.

Vaga del funcionariat

Pel que fa a les propostes que el Govern ha posat sobre la taula perquè la jornada laboral dels funcionaris sigui reduïda, el conseller Gallardo ha expressat que qualsevol proposta que serveixi per obrir el diàleg i evitar la vaga "és positiva". Tot i això, reitera que la llei de la Funció Pública no hauria d'entrar a tràmit parlamentari, i s'hauria d'obrir un diàleg nou en la recerca del consens entre tots els grups parlamentaris i els sindicats. Gallardo també ha criticat la manera que està utilitzant l'executiu per saber si el treballador farà vaga o no. "Es pot percebre com una mena de coacció i això enrareix l'ambient i la situació de vaga es pot evitar. Si no s'evita ens tocarà demanar responsabilitats polítiques", ha conclòs.

stats