Política 13/03/2019

El Parlament Europeu avala l'informe de l'acord d'associació

L'eurocambra ha aprovat el text de López Aguilar que defensa les especificitats d'Andorra i la necessitat d'assolir l'entesa d'aquí a dos anys

M. M. / B. N.
3 min
El Parlament Europeu durant la votació d'aquest dimecres. / Parlament Europeu

EstrasburgL'eurocambra ha donat llum verda aquest dimecres al migdia a l'informe intermedi que ha elaborat el diputat i ponent permanent del Parlament Europeu, Juan Fernando López Aguilar, per a l'acord d'associació entre la UE i Andorra, Mònaco i San Marino. El text, que marca les línies a seguir i diverses recomanacions en la continuïtat de la negociació per l'acord d'associació, ha quedat aprovat amb 540 vots a favor, 73 en contra i 34 abstencions. L'eurodiputat socialista espanyol López Aguilar ha subrallat, durant la defensa del text prèvia a la votació, que establir un acord d'associació amb els tres petits estats és molt important per a ambdues parts. “Són socis importants per a la Unió Europea tot i ser microestats”, ha destacat, a la vegada que ha afegit que “amb aquests països s'hauran d'establir excepcions temporals revisables”.

Precisament aquest és un dels catorze punts que recull l'informe elaborat per Aguilar, així com la necessitat que Andorra pugui mantenir part de les seves especificitats i on també es demana que l'acord sigui aprovat el més aviat possible, concretament abans dels “propers dos anys”. Durant el mateix debat de l'aprovació del text el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimic, ha apuntat la demanda de la Comissió Europea d'enllestir “l'acord marc” aquest mateix juny i utilitzar els dos propers anys per acabar de definir tota la incorporació del cabal comunitari.

Amb aquest vistiplau al text “el parlament ha fixat una posició per primera vegada a la història sobre la relació de la UE amb aquests tres estats”, tal com ha recordat López. De fet, l'eurodiputat s'havia posat com a missió aprovar aquest text abans que s'acabés el mandat actual del Parlament Europeu el maig del 2019.

Cal recordar que la decisió final favorable del parlament és fonamental, perquè malgrat que la negociació actual és a través de la Comissió Europea qui donarà llum verda o vetarà l'acord serà la cambra europea, a la vegada que ho faran els andorrans en el referèndum de l'acord.

La visita d'Aguilar i l'informe

López Aguilar va visitar el Principat aquest passat octubre, juntament amb altres eurodiputats de la cambra, i va poder copsa les inquietuds del país en relació a l'acord d'associació que ha intentat plasmar en el document validat aquest dimecres. Un cop feta la vista va presentar a finals del mes de gener el projecte d'informe davant de la Comissió d’Exteriors del Parlament Europeu i després es va obrir un període d'esmenes que es va tancar el mes de febrer passat. Finalment, les nou esmenes presentades han quedat totes rebutjades aquest dimecres, una d'elles presentada pels eurodiputats del grup ALDE a petició de Liberals d'Andorra. La demanda lliberal demanava que s'inclogués dins del text “la possibilitat d’accedir a finançament europeu” per adaptar-se a la normativa comunitària.

En la seva intervenció, López Aguilar també ha valorat molt positivament els avenços fets per Andorra durant els últims anys en l’homologació del seu sistema financer als estàndards europeus. Ha destacat la sortida del país de la llista grisa de paradisos fiscals i la contínua col·laboració de les autoritats andorranes en aquest aspecte.

Andorra i la Unió Europea van tancar el mes de juny passat l'acord per a la lliure circulació de mercaderies. Aquesta mesura exclou el tabac, que queda fora del règim d’unió duanera durant trenta anys a partir de l’entrada en vigor del pacte. Andorra, per la seva banda, s’ha compromès a adherir-se al conveni internacional de lluita contra el tabac, a reforçar la lluita contra el contraban i a mantenir un diferencial de preus amb els estats veïns. Queden per tancar la lliure circulació de persones, capitals i serveis, per continuar amb les polítiques horitzontals i de mesures d'acompanyament del mercat interior.

stats