Política 17/01/2019

Progressistes-SDP cotitza molt

Gairebé sense possibilitats d'acord encara s'espera la nova proposta de la coalició Liberals-PS

Joan Ramon Baiges
4 min
El candidat i el president de Progressistes-SDP, Josep Roig i Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaProgressistes-SDP ha passat de ser el partit quasi repudiat per tothom a deixar-se estimar per la resta de candidatures. Els seus votants que s'acumulen a Andorra la Vella, Escaldes i a Encamp poden influir de manera notable en els resultats que obtinguin DA i la coalició Liberals-PS que ha anat a picar a la porta de Jaume Bartumeu per demanar que s'incorpori a la coalició que l'excap de Govern va dissenyar en un principi i de la qual SDP va ser exclòs per deixar pas als socialdemòcrates.

DA està a l'expectativa. Tothom està pendent de "què farà el Jaume". L'A també espera, encara que abans ha de complir amb el compromís d'una nova oferta diferent al que SDP anomenen "el pacte de les cadires". I el PS fa veure que això no va amb ells, no van voler anar a la reunió amb Bartumeu i Víctor Naudi i ara aparentment mostra un entusiasme nul per saber què es va dir en aquella trobada, malgrat que els mateixos socis es contradiuen. Fonts liberals afirmen que el PS és informat al segon i que tot just acabada la trobada a l'avinguda Meritxell la delegació liberal va anar a veure Pere López.

La política andorrana res té a veure amb la de fa una dècada. El front per fer fora el PS del Govern va estrenar una nova etapa on tot s'hi val per guanyar, fins i tot sense programa electoral però almenys afinitat ideològica. Ara L'A i PS repeteixen la fórmula però els progressistes exigeixen punts programàtics comuns.

Després estan els personalismes, que hi són per molt que es vulguin amagar. SDP podria ajudar a la coalició a guanyar especialment a les territorials d'Andorra la Vella i Encamp, perjudicant clarament DA. La pregunta que es fan molts analistes polítics és senzilla: "Bartumeu ajudarà López a ser cap de Govern quan la seva enemistat és pública?".

Hi ha qui manté la teoria que el president dels progressistes ha fet un pas enrere deliberadament per facilitar el pacte, però és només una teoria més de les moltes que estan al carrer perquè Bartumeu sempre havia mantingut que aquesta vegada no, que no seria ell el cap de llista, i així ha estat.

De fet, no es pot afirmar que s'ha trencat res perquè Progressistes mai ha estat en el pacte, ni tan sols a prop d'unir-se, tot el contrari. La trobada al despatx polític d'SDP va ser cordial i alhora tensa, ja que segons ha pogut saber aquest diari, no hi va haver cap proposta concreta més enllà de demanar el suport per a la coalició però deixant clar que Progressistes seria la tercera força sense opcions a obtenir un conseller.

A l'inici de la reunió el secretari general liberal, Amadeu Rossell, va admetre que havien actuat malament i Gallardo es va referir a les paraules de Bartumeu sobre la necessitat de deixar de cavar trinxeres per construir ponts de diàlegs. Aquí va ser quan el president de Progressistes va puntualitzar que es reafirmava en les seves paraules, però que quan havia mencionat que s'ha de parlar amb tothom es referia al dia 7 d'abril a la nit, és a dir, després de la votació i no abans.

En la reunió SDP va deixar clar que farà territorials a Andorra la Vella, Escaldes i Encamp, afirmació que va molestar la delegació liberal que va fer el gest d'acabar anb la trobada, i en aquest clima Bartumeu va precisar que les seves paraules s'havien de contextualitzar i eren la resposta a aquells "que pensen que som tontos".

Durant la conversa va sortir el tema del veto del PS a la participació d'SDP a la coalició, un veto que Rossell i Valentí Martí van admetre que sí s'havia produït.

En definitiva, que aquells que han donat per fet un suposat tripartit s'han allunyat molt de la realitat, tot i que els progressistes estan esperant encara la nova proposta conscient que el temps va en contra d'aquest objectiu. I la nova proposta està a punt per ser entregada.

En aquesta jugada de pòquer hi ha un tercer jugador, l'anomenada tercera via. Josep Pintat té assegurat el seu fortí de Sant Julià de Lòria, però la Massana perilla si finalment els cònsols aconsegueixen que Ciutadans Compromesos es decanti pels demòcrates, encara que pesos pesants com Joan Gabriel, Josep Maria Camp o Càndid Naudi estan per la tercera via. Sense candidatura a la Massana, Pintat mantindrà la llista nacional per esgarrapar el màxim de vots. Pocs són els que discuteixen la victòria de Xavier Espot però, evidentment, no és el mateix una majoria folgada que estar sotmès al suport d'SDP i la tercera via (i potser la Massana).

El pacte L'A-PS fa aigües a Ordino, i ja està descartat a la Massana on Judith Pallarés es perfila com la cap de llista de la territorial. Sense SDP els demòcrates tenen més possibilitats a la capital, Escaldes i a Encamp. Canillo sembla per a DA, mentre que a Sant Julià s'hi poden trobar fins a quatre llistes.

A can DA la calma tampoc és completa. Dins les seves files hi ha veus crítiques que no entenen com a mesos d'unes eleccions es 'provoca' el carrer amb un paquet de lleis laborals i la reforma de la funció pública que estan ocasionant un desgast polític major que el de vuit anys de mandat.

I dins d'aquesta partida s'hi valen els farols. Val més ara un hipotètic conseller general progressista que el mateix conseller de veritat guanyat a les urnes? SDP cotitza molt, però ningú sap si el valor pujarà o baixarà el dia 7 d'abril. La gran pregunta és com es poden repartir dues cadires entre tres.

stats