Política 28/10/2021

El projecte Caldes comença a agafar forma

El comú escaldenc reitera la voluntat d'ajudicar els treballs abans de finals d'any

M. F. (ANA)
4 min
Els guanyadors del concurs del projecte Caldes.

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany ha posat aquest dijous la primera pedra per a la materialització del projecte Caldes. D'aquesta manera, s'ha aprovat, amb els vots en contra de l'oposició, l'adjudicació del concurs per a la redacció del projecte i la direcció d'obra a Javier Balmaseda i l'equip tècnic que l'acompanya, que hauran de definir ara la concreció sobre l'obra 'L'aigua i la forma', que va ser el projecte guanyador del concurs que va convocar el comú. L'oposició hi ha votat en contra, ja que considera que falta tot un seguit de documentació que justifiqui, entre altres, el cost estimatiu del projecte, ja que s'ha aprovat que els honoraris siguin del 9,6% sobre l'obra executada i han destacat la imprecisió de la quantitat final.

Els cònsols escaldencs, Rosa Gili i Joaquim Dolsa, han recordat que aquest any el pressupost compta amb una partida d'1,5 milions d'euros destinats al projecte Caldes i que la voluntat és que es puguin adjudicar els treballs abans de finals d'any de tal manera que l'obra pugui plasmar-se durant el 2022. El tram que serà objecte d'actuació serà el que va de la placeta Madriu fins a la placeta Santa Anna, a través del passeig del riu. Gili ha recordat que el projecte de Balmaseda gira al voltant de l'aigua termal i inclou una actuació artística en què també han d'intervenir arquitectes i enginyers per definir els aspectes tècnics. Des de la majoria s'han mostrat "astorats" i "decebuts", tal com ha manifestat el cònsol menor, davant la intervenció de l'oposició, ja que ha recordat que van prendre part del jurat que va decidir els projectes guanyadors i que allà ja constava que el cost del que proposa Balmaseda ronda els tres milions. "Clar que és difícil fer d'oposició, però no es pot venir a posar dubtes sobre un projecte clar i transparent", ha dit Dolsa, que ha lamentat també que hagin "insinuat", fins i tot, que no sabien el tram sobre el qual es començarà a actuar. "Si aquesta és la manera de fer oposició estem arreglats", ha remarcat.

Des de l'oposició la consellera Núria Barquín ha defensat que no estan "en contra del projecte" sinó que els que els sembla "sorprenent" és que no saben "el que s'està aprovant". En aquest sentit, ha remarcat que manca documentació clau sobre, per exemple, suma total que es donarà a l'equip tècnic; un informen del departament d'Urbanisme; un altre de la intervenció i també la justificació de per què els tècnics escollits són aquests i no uns altres. Durant la sessió Gili li ha respost que el que s'estava aprovant aquest dijous "no és un pagament" sinó el compromís que el projecte tira endavant i ha defensat que "no s'està fent cap bestiesa" i que el procés està sent totalment "el que toca" i és "transparent". Al seu torn, Miquel Aleix ha emfasitzat que es desconeix si els honoraris aprovats són per a tot el projecte o per fases i ha lamentat que "de la manera que ho plantegen és impossible votar a favor". En aquest sentit, ha recordat que des de l'oposició estan d'acord en dinamitzar la part alta, però ha incidit en el fet que "el projecte Caldes ho havia d'englobar tot" i per exemple hauria d'incloure l'aparcament de la zona de l'Obac. Gili ha recordat que el comú està impulsant l'aparcament davant de l'església i que tampoc no ha descartat el de l'Obac i al seu torn Dolsa ha recordat que l'oposició ha governat la parròquia "durant trenta anys" i que no han tirat endavant aquest aparcament que ara defensen "com a molt important".

La cònsol major escaldenca ha reiterat que espera que durant el 2022 "hi hagi canvis en aquella zona" i creu que el primer projecte de Balmaseda pot quedar plasmar al llarg de l'any que ve. La resta de la proposta s'està avaluant ja que, tal com ha recordat, es plantejava també actuar als entorns de l'antic Artalroc i cal analitzar què és exactament el que s'hi pot fer.

Modificació del pla d'urbanisme

Durant la sessió de consell de comú d'aquest dijous també s'ha donat llum verda a la sisena modificació del pla d'urbanisme, després de l'aval de la comissió tècnica d'urbanisme. La cònsol major ha recordat que els canvis serviran per evitar que es facin grans edificis plurifamiliars en zones residencials, on ara s'havia detectat aquesta pràctica, que comportava problemes d'aparcament o de recollida de la brossa, entre altres. A més, ha defensat l'actuació, com ja ho havia fet anteriorment, per una qüestió paisatgística. Aleix ha tornat a reiterar l'oposició a aquest canvi, ja que consideren que comportarà un augment de preus i un descens de l'oferta. Gili ha recordat que "de pisos buits n'hi ha molts" i ha manifestat que això depèn del Govern i ha afegit que "pensar que molta obra vol dir pisos socials" no és exacte i ha posat com a exemple les torres del Clot d'Emprivat. Ha recordat que el comú ha impulsat ajudes per a les famílies i que es continua treballant en el projecte de pisos accessibles. En la roda de premsa posterior al consell de comú el conseller Jordi Vilanova ha destacat que els punts que portava la majoria en el seu programa sobre l'habitatge no s'han plasmat com la creació de departament específic o una borsa. Aleix ha afegit que la política en aquesta matèria "és errònia" i que en lloc de fer modificacions puntuals del pla d'urbanisme cal "un estudi més aprofundit".

A l'últim, i a preguntes dels periodistes, Gili ha destacat que s'està buscant un expert a França per a la rehabilitació dels ponts de la parròquia, per "recuperar-los i posar-los en valor".

stats