Política 02/04/2019

Demòcrates proposa "enfortir la participació ciutadana"

Volen dur a terme dues taules de treball amb la ciutadania a l'any per tractar diferents temes

M. F.
2 min
La número 2 de la llista nacional de DA, Roser Suñé i el número set, Landry Riba, aquest dimarts a la plaça del Poble. / M. F.

Andorra la VellaDemòcrates vol "enfortir la participació ciutadana" i per aquest motiu, entre d’altres propostes, han inclòs en el programa la idea de dur a terme "taules de treball amb la ciutadania" que se celebrarien dos cops a l’any i que servirien perquè la població fes les seves propostes o reflexions a partir "dels problemes que es detectin" o dels temes que es cregui que mereixen una major reflexió, en base a les enquestes del CRES. Així ho ha explicat la número dos a la llista nacional, Roser Suñé.

Tal com ha afegit Suñé, des de DA veuen el programa electoral com "un contracte amb la ciutadania" a través del qual expressen el compromís de dur a terme les propostes que s’hi recullen, però ha afegit que la intenció és saber quina és l’opinió de la ciutadania, "no esperar quatre anys" a què es torni a manifestar. D’aquesta manera, es vol que la gent pugui "sentir-se escoltada i aportar idees".

Per això caldrà que hi hagi “una sensibilització” perquè hi hagi aquesta implicació a dir-hi la seva sobre la gestió que fan les persones que han estat escollides. En cap cas, ha emfasitzat la número dos de la nacional demòcrata, es tracta de demanar als ciutadans que decideixin, és a dir, "no se’ls traspassa" la responsabilitat de decidir.

Suñé ha admès que també serà important que la gent vegi que les seves propostes tenen un retorn i ha destacat, en aquest sentit, que la voluntat seria que “el màxim possible” dels suggeriments que es posessin sobre la taula tinguessin una resposta en l’acció del Govern. En aquest sentit, ha afegit que per això caldrà "preparar bé" aquesta participació, que la gent tingui al seu abast tota la informació sobre quines accions s’han dut a terme ja en relació a les propostes que es puguin fer i com es volen continuar desenvolupant, i en cas que no es duguin a terme, el perquè. Hi haurà d’haver, per tant, “transparència”.

Altres propostes que van en la línia de fomentar la participació ciutadana, és crear una web on s’expliqui el desenvolupament dels projectes, és a dir, en quin estat es troben. En aquest sentit, ha posat com a exemple la implantació de les polítiques d’igualtat. Es tracta de fer “un accés ràpid” a aquesta informació.

També es pretén fer els pressupostos “més entenedors” amb una aplicació que serveixi per comprendre'ls "millor" i es proposa una llei de transparència i bon govern. A més, i tal com ja es va explicar, es consolida i reforça la proposta dels pressupostos participatius, ampliant-los als ministeris de Cultura i Educació. Aquests pressupostos, ha conclòs Suñé, han permès que els ciutadans hagin vist que les seves propostes materialitzades.

stats