Política 19/09/2019

El PS apel·la a Vives que tingui el mateix posicionament que Macron en temes com l'avortament

López creu que l'executiu no té cap alternativa més per solucionar els problemes de l'habitatge excepte la presentada pels socialdemòcrates

M. P.
3 min
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. / M. P.

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha manifestat aquest dijous que les paraules del copríncep francès, Emmanuel Macron, el divendres passat, van deixar molt clar "la interpretació constitucional del quin és el paper dels caps d'Estat i del coprincipat". Per aquest motiu, "correspon als elegits pel poble fer aquelles legislacions que corresponguin" i, a partir d'aquí, "cada copríncep pot tenir opinions favorables, personals o contràries en qualsevol matèria". En concret, i responent a una pregunta sobre l'avortament, López ha indicat en roda de premsa que també va quedar molt clar el posicionament de Macron i que la sobirania "rau en el poble i els legisladors han de legislar sense pressió ni amenaces", fent referència a les declaracions en diverses ocasions sobre aquest assumpte del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant la darrera legislatura.

Com ja ha manifestat altres vegades, López ha recordat que "qui s'està situant de manera continuada, i cada vegada més intensament fora de l'acord constitucional, és el copríncep episcopal, que interfereix, no només en aquesta qüestió", sinó en altres aspectes que no són "del seu gust, i sempre plana l'amenaça i una ingerència fora de la Constitució". Per aquest motiu, el dirigent socialdemòcrata creu que "és urgent" que els ciutadans reaccionin i "entenguin que hi ha partits que s'estan plegant a aquestes ingerències", i n'hi ha d'altres "que no estan disposats a fer-ho", ja que aquesta circumstància l'única cosa que fa "és perjudicar la qualitat de vida dels ciutadans del nostre país" que no poden adaptar-se a una societat moderna i avançada com l'actual, ha afegit.

Així, i pel que fa a la pròxima reunió del Consell d'Europa que comptarà amb la presència de parlamentaris andorrans amb torn de paraula, López ha reiterat que aprofitaran l'ocasió per parlar amb Macron tot fent una "visió global", ja que "no té per què ser una intervenció vinculada estrictament a la qüestió de l'avortament", tot i que "és obvi que és una de les qüestions que ens afecta".

Favorable a l'informe econòmic de la Cambra

D'altra banda, pel que fa a l'informe econòmic del 2018 de la Cambra de Comerç, López ha ressaltat que les afirmacions del seu president, Miquel Armengol, durant la presentació de l'escrit "estan alineades amb el projecte polític del PS i la proposició de llei entrada a tràmit parlamentari", que advoca per finançar habitatges socials gràcies al fons de reserva de jubilació de la CASS.

Així, López ha manifestat que l'executiu "hauria d'estar molt atent" a aquesta problemàtica i hauria "d'analitzar amb molta cura aquesta proposició", amb les respectives esmenes que hi puguin haver. A més, ha indicat que s'està vivint una situació delicada a l'espera de prendre una decisió que "no s'ha d'ajornar més" i ha instat l'executiu a tenir en compte la proposta, encara que vingui d'un partit de l'oposició com el PS. Aquesta serà, per tant, "una oportunitat per demostrar la seva sensibilitat cap a una problemàtica" latent al Principat. Per finalitzar, ha tornat a posar de manifest que l'executiu no treballa en cap alternativa i, per tant, la proposta del PS seria la més convenient per posar fi a la problemàtica de l'habitatge.

Vista posada a les comunals

El cap de Govern, Xavier Espot, va informar aquest dimecres al consell de ministres que les eleccions comunals seran el pròxim 15 de desembre. López, en aquest sentit, ha dit que la data escollida no li ha suposat cap sorpresa i que espera obtenir el "bon resultat" registrat en les passades eleccions generals. Així, espera que els electors "valorin els partits que es preocupen pels ciutadans".

Quant a possibles aliances amb L'A, podent arribar a repetir la fórmula d'Acord, el socialdemòcrata ha expressat que "ho veig molt difícil" tot i que ha reconegut que els comicis parroquials són "molt diferents" als nacionals.

stats