Política
Política29/01/2023

A qui recolzen els ex cap de Govern?

Jaume Bartumeu, un cop reconciliat amb Pere López, donarà suport al líder socialdemòcrata

ARA Andorra

Andorra la VellaEn major o menor mesura, des de l’ombra o des de primera fila, els ex caps de Govern miren de posar cullerada a la confecció de les candidatures -sovint posant més atenció a les persones que aniran a les llistes que als projectes polítics o la ideologia de cada partit- de les diferents formacions que concorreran a les properes eleccions generals, que es podrien celebrar el 26 de març o el 2 d’abril.

 

Jaume Bartumeu, després de flirtejar des d’abans de festes amb líders de DA i de Liberals, entre altres, s’ha decidit a donar suport al qui va ser ministre d’Economia i Finances durant el seu mandat, entre 2009 i 2011. L’acord entre PS i SDP, fet públic aquesta setmana amb una posada en escena solemne, tanca una dècada de distanciament entre les dues formacions d’ideologia socialdemòcrata i augmenta les possibilitats de que Pere López faci un bon resultat tant en la circumscripció nacional com en alguna territorial, especialment a Andorra la Vella.

Cargando
No hay anuncios

 

Qui va ser cap de Govern entre 1994 i 2005, Marc Forné, va trencar el carnet del Partit Liberal fa uns mesos arran de l’escissió que va comportar el naixement d’Acció. Forné, que darrerament no participa en gaires actes públics -en el darrer on van coincidir tots els ex cap de Govern vius, el 20è aniversari de l’Empresa Familiar Andorrana, no hi va poder assistir- s’ha posicionat a favor de la ministra ex-liberal que segueix a l’executiu liderat per DA, Judith Pallarès. 

Cargando
No hay anuncios

 

Albert Pintat, si bé no s’ha posicionat públicament, estaria a favor de l’opció liderada per Josep Maria Cabanes. És una de les persones que considera important l’acord entre el Partit Liberal i Unió Laurediana (i Terceravia), un pacte que podria canviar el tauler polític a nivell nacional i parroquial. Qui va ser cap de Govern entre 2005 i 2009, aposta per tornar a l’Andorra d’abans de la irrupció de DA a l’escenari polític del país, i previ al pas fugaç dels socialdemòcrates pel Govern. 

Cargando
No hay anuncios

 

El predecessor de l’actual cap de Govern, Toni Martí, segueix fent política però des de la discreció. Se l’ha vist, o s’ha deixat veure, reunit o dinant amb nombrosos pre-candidats i actors polítics de tot el país. Des d’Enric Dolsa fins a Carine Montané, Martí no ha mostrat públicament les seves preferències si bé és un secret a veus que mirarà de condicionar les llistes de DA, especialment la territorial d’Escaldes-Engordany.

Cargando
No hay anuncios

 

Amb cap ex cap de Govern entre els seus membres, qui també està participant activament en el procés pre-electoral és el grup d’opinió Virtus Unita Fortior. La majoria dels integrants d’aquest corrent apostava per un pacte entre DA i Liberals que tot indica que no es produirà. I és que les matemàtiques estan jugant un paper important a l’hora de sumar suports, i DA no està disposat a cedir més consellers del compte als Liberals a les llistes parroquials.