Política 11/03/2019

El TS dona la raó a RTVA i Nomen es queda sense entrevista

El tribunal contradiu la decisió de la Junta Electoral i considera que l'ens públic ha respectat el principi de proporcionalitat

M. M. / J. R. B.
3 min
El candidat a cap de Govern d'AS, Eusebi Nomen, durant la compareixença davant dels mitjans el divendres passat. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaLa queixa del candidat a cap de Govern d'Andorra Sobirana (AS), Eusebi Nomen, per no haver estat entrevistat al programa 'La Rèplica' d'RTVA no té fonament. Així ho sentència i ho constata el Tribunal Superior (TS) en la seva sala administrativa, que aquest dilluns al matí ha donat a conèixer la resolució del cas. El tribunal considera que “no es pot exigir que RTVA ofereixi a Nomen la possibilitat de participar en un programa de característiques similars a 'La Rèplica'” i deixa sense efecte i contradiu així la resolució de la Junta Electoral que havia estimat la queixa del candidat d'AS.

La sentència, ferma i executiva, entén que la televisió ha respectat en tot moment la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum i ha fet una distribució del temps en funció de la proporcionalitat i de la rellevància del partit tenint en compte la representació en l'anterior legislatura. Cal recordar que el partit de Nomen no té representació parlamentària. Una doctrina que el TS importa a partir de diversos casos tractats al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

La decisió del tribunal insisteix que “no es pot exigir que RTVA dispensi un tractament igual a totes les candidatures en tots els mitjans de la casa o fins i tot en tots els programes” i considera que la igualtat en la durada només es pot aplicar en el cas dels espais gratuïts per demanar el vot i fer propaganda electoral, tal com recull la llei electoral. A més, també recorda que Nomen va ser entrevistat a la ràdio al programa 'Ara i aquí'. Amb aquesta resolució el tribunal estima les argumentacions esgrimides per RTVA, qui va portar el cas al Superior després de la resolució de la Junta Electoral el divendres passat.

Per altra banda la sentència ha tingut una seqüela: la dimissió de la batlle Immaculada Rodríguez, vicepresidenta de la Junta Electoral. L'ha presentat després que la fiscalia, en l'escrit presentat davant del Superior, posés en relleu que la batlle és germana de la segona suplent de la llista territorial d'Acord a Sant Julià de Lòria, Jèssica Rodríguez. Segons el ministeri públic, quan la junta electoral va adoptar la resolució objecte de recurs, la batlle s'hauria d'haver apartat de la causa tenint en compte que la seva germana "pren part en la contesa electoral" com a membre d'una candidatura. Tot i això, considera que la decisió final de l'òrgan no sigui l'adequada, ja que la Junta Electoral pren les decisions de forma col·legiada per la qual cosa es pot concloure que "el vot d'una única membre no ha incidit en la decisió final adoptada".

Els arguments de Nomen i la Junta Electoral

De manera prèvia a aquesta decisió, la Junta Electoral va decidir donar la raó al cap visible d'Andorra Sobirana perquè entenia que s'havien entrevistat altres candidats al programa de 'La Rèplica' i per tant s'havia d'oferir aquest espai a Nomen abans de l'inici de la campanya electoral per respectar el principi de “pluralisme electoral i neutralitat informativa”.

El mateix Nomen va denunciar davant de la premsa que s'havien fet entrevistes a la resta de formacions amb representació parlamentària: Gallardo, Pintat, Roig, López i Espot. El TS recorda que les tres primeres entrevistes es van quan encara no estaven convocades de manera oficial les eleccions i, per tant, la Junta Electoral no pot entrar a jutjar aquest fet.

Davant de la sentència queda desestimada l'obligació d'oferir aquest espai a Nomen abans del període de campanya electoral i el mateix candidat d'AS ja va apuntar divendres que no entrarien amb la batalla judicial i que “ni contestarien al recurs”.

Sentència del TS en relació a la demanda de Nomen de ser entrevistat a RTVA de manera prèvia a la campanya
stats