Política 18/09/2018

UL i Independents de la Massana es queden sols demanant aturar les negoaciacions amb la UE

Les tres úniques propostes de resolució presentades al acabar el debat d'orientació han estat rebutjades de manera gairebé unanime

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, segueix les rèpliques de l'oposició al seu discurs d'aquest dilluns. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaFinalment i després d'escoltar algunes altres veus de l'oposició que demanaven l'avançament electoral, només el grup parlamentari d'Unió Laurediana (UL) i Independents de la Massana ho ha formalitzat de manera explícita durant la sessió de tarda del segon dia del debat d'orientació política. Malgrat l'anunci del cap de Govern, Toni Martí, que ha apuntat que esgotarà la legislatura, des de la bancada exliberal han instat al màxim representat de l'executiu, a través d'una proposta de resolució, a avançar els comicis. Una demanda a la qual li ha donat l'esquena tota la resta de les forces polítiques del Consell General però, tot i que la majoria de l'oposició comparteix la finalitat de la petició, no ho fan amb aquesta motivació. En l'exposició dels motius, el grup parlamentari liderat per Josep Pintat ha acusat la necessitat d'avançar la data electoral "pels costos imprevisibles i la pèrdua de sobirania" d'una possible entesa amb la Unió Europea (UE) en relació a l'acord d'associació.

UL i Independents de la Massana han qualificat l'acord actual d'una "mala negociació" i per aquest motiu, en una segona proposta de resolució, han reclamat l'aturada immediata de les negociacions amb la UE fins passades les eleccions a Andorra i al Parlament Europeu. En aquest segon cas només el grup parlamentari liberal s'ha abstingut i la resta de grups hi han votat en contra. "Entenem que l'acord no s'ha d'aturar però no volem que aquest Govern signi cap rúbrica que impliqui res per a Andorra", ha apuntat la consellera liberal, Judith Pallarés. Davant d'aquesta demanda, el conseller general demòcrata, Carles Jordana, ha recordat que l'acord amb la UE serà quelcom que haurà de tancar i rubricar, si així ho considera, el següent Govern però que en cap cas trencaria la relació amb la comunitat internacional perquè seria donar "una mala imatge i un mal missatge".

Finalment, UL i Independents de la Massana també han instat al Govern a publicar al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) tota la documentació i informes del possible impacte econòmic i social al establir-se aquesta entesa amb la comunitat europea. En aquest cas, la demanda ha rebut els vots favorables de Liberals d'Andorra (L'A), s'han abstingut la resta de forces de l'oposició i hi ha votat en contra el grup de la majoria. Els grups de l'oposició han instat a publicar aquest reguitzell de demandes i informes però han reclamat que el BOPA no és l'espai per fer-ho, sinó que s'ha de fer dins de les comissions i el Consell General. D'aquesta manera, cap de les tres propostes de resolució que s'han presentat després del debat mantingut al matí ha prosperat.

stats