El 'Rambo de la Cerdanya', lliure a Andorra i empresonat a França

El tribunal considera que no hi ha cap constància que Cots utilitzés els diners d'un robatori per comprar armes

Martí Cots, conegut popularment com el 'Rambo de la Cerdanya', ha estat absolt pel Tribunal de Corts dels delictes de blanqueig de capital i de furt en casa habitada, per la qual cosa ja no té cap compte pendent a Andorra. Cots, que ja va ser entrevistat a l'ARA Andorra, va ser detingut al desembre de l'any passat mentre s'allotjava a un hotel d'Encamp. Dies abans de la seva detenció estava internat a l'àrea psiquiàtrica de l' hospital Santa Maria de Lleida, d'on s'hauria escapat aprofitant una sortida a l'exterior amb un dels seus educadors.

Posteriorment va viatjar fins al seu lloc de naixement, Bellver de la Cerdanya, on els seus veïns "per no buscar-se problemes", el van encobrir. Amb els Mossos d'Esquadra trepitjant-li els talons, va arribar a Andorra; abans, però, va aprofitar per atracar l'hotel Alp, a la Masella, aconseguint un botí de 17.000 euros.

Ja establert al Principat, a la parròquia d' Encamp, Cots tenia present dos objectius contraposats. Per una banda, començar de zero i no buscar-se més problemes. Per l'altra, el mateix Cots reconeixia sentir "la imperiosa necessitat de venjar-se de la policia catalana", per la qual cosa va comprar tot un seguit d'armes en una botiga especialitzada, suposadament amb els diners del robatori anterior. Precisament per aquest aspecte, un dels eixos del judici per la Fiscalia era el blanqueig de capital, tot i que pel tribunal no hi ha cap constància que Cots utilitzés els diners d'un robatori per comprar-les.

Pel que fa al segon delicte, furt en casa habitada, Cots hauria visitat una propietat d' Auvinyà per demanar feina, la qual li va ser denegada. Dos dies després, algú va accedir a un xalet proper forçant la porta sense endur-se res del seu interior. Des del ministeri públic es va considerar que l'autor del delicte havia estat Cots. En canvi, els magistrats han considerat que no hi ha cap prova sòlida que doni credibilitat a la part denunciant.

Val a dir que Cots encara no pot celebrar la seva llibertat, ja que ha estat entregat a França, on té comptes pendents per un atracament a la Guingueta d'Ix. En cas que també fos absolt a França, haurà de fer front a un altre judici a Espanya, per l'atracament a l'hotel Alp de la Masella.

Funcionaris de presons, tant d'Espanya com d'Andorra i França, coincideixen en què Cots no ha d'estar tancat en un centre penitenciari. Argumenten "que té problemes mentals molt greus i realment no sap el que fa". Asseguren que el seu lloc és "una institució mental". Tota la vida de Cots ha girat al voltant de la delinqüència, robatori de bancs i fins i tot intercanvi de trets amb la Guàrdia Civil.

De ben petit, tot i que ell ho nega, va haver de conviure amb una mare prostituta i enganxada a les drogues. Però si hi ha una gesta que fa de Cots una persona famosa en el món del crim, és la que va tenir lloc el 1993, on després d'un tiroteig amb la policia va fugir amb un tractor agrícola fins a Itàlia, escapant-se de les autoritats espanyoles i franceses. Un fet que tot i donar-li el sobrenom de ' Rambo de la Cerdanya', mai ha estat provat.