Denuncien l'agressió a un jove per motius racials

El pare del jove assegura que denunciarà els fets a la justícia perquè els agressors del seu fill paguin pels fets

El pare d'un jove andorrà de fe jueva que va ser apallissat divendres 18 d'abril en un local d'oci nocturn a la Massana ha assegurat que recorrerà a la justícia perquè els agressors del seu fill "paguin" pels fets econòmicament, amb presó o amb l'expulsió del país. L'home ha indicat que per les reiterades al·lusions a Hitler i a les "coses bones" que segons els agressors hauria fet, el motiu de la pallissa té un rerefons xenòfob que va més enllà d'una baralla a la sortida d'una discoteca. Amb tot, fonts policials no han confirmat aquest extrem.

Des de l'Associació Cultural Israelita de les Valls d'Andorra no han volgut manifestar les accions que emprendran però han mostrat el seu suport als membres de la comunitat i han indicat que seguiran el cas per decidir en assemblea quina ha de ser la resposta.

Un jove andorrà de 21 anys va rebre una pallissa divendres 18 d'abril en un local d'oci nocturn de la Massana. Segons recullen diversos mitjans del país i confirma el pare de la víctima, el possible motiu hauria estat la seva condició de jueu.

El noi era amb dos amics més en una discoteca quan un conegut se'ls va acostar a parlar i després van aparèixer cinc nois més grans que no coneixien. Segons ha explicat el pare, un d'aquests es va autodefinir com a "nacionalsocialista" a la qual cosa un dels amics de la víctima va respondre que "no sap el que es diu". El primer va continuar afirmant que "Hitler va fer coses bones" i que "va matar a molts jueus i en mataria encara més". En aquest punt hauria intervingut la víctima reconeixent la seva condició de jueu i el seu origen en aquesta comunitat. Segons manté el pare, la intenció del jove era marxar i no ficar-se en problemes. Tot i així, els agressors li haurien etzibat que "els jueus sou escòria" per després fer-li la traveta, donar-li una puntada de peu i marxar corrents.

El jove d'origen jueu va ser traslladat a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell però la gravetat de les ferides a la cara i al cap van fer necessari el seu trasllat a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

El pare manté que tant la versió del fill com la dels amics coincideix i que no es tracta d'una simple baralla a la porta d'una discoteca, encara que fonts de la policia no han confirmat la motivació xenòfoba de l'agressió.

Els dos joves que van agredir el noi van ser posats en llibertat després de declarar, un d'ells sense càrrecs i l'altre amb una fiança de 3.000 euros, segons el pare.

Davant d'això, ha assegurat a l'ANA que senten "ràbia i impotència" i que recorreran a la justícia perquè els agressors "paguin". Ja no pels costos mèdics i derivats de l'atenció del jove sinó sobretot pel "dany psicològic" causat al noi i per la presumpta motivació xenòfoba de l'agressió. "Que pagui amb presó, econòmicament o expulsat del país", ha manifestat. "Farem el que diu la llei", ha admès.

L'Associació Cultural Israelita de les Valls d'Andorra ha mostrat el seu suport als membres de la seva comunitat i esperen reunir-se en assemblea per decidir si han d'emprendre accions i quines.