Jover obre la porta a pagar 1,03 euros per alumne que reclama l'Sdadv

La negociació mantinguda amb la societat també preveu la implementació d'un programa pedagògic per conscienciar els joves

Malgrat que des de Podem Andorra s'ha insistit que la taxa d'1,03 euros per alumne que reclama la Societat de drets d’autor i drets veïns (Sdadv) no s'ha de pagar, el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, cada vegada ho té més assumit. Malgrat que de la boca del titular d'Educació encara no n'ha sortit cap confirmació, Jover sí que va admetre que Govern i societat es troben actualment en negociació i un dels pilars de l'acord és el “reconeixement i la valorització econòmica” per aquelles persones que inverteixen temps a crear una obra artística. 

Davant la confirmació i la reiteració per activa i per passiva que aquest pagament no repercutirà de cap manera ni “sobre els alumnes ni sobre les escoles”, com ja va recordar el mateix Jover i també el ministre portaveu, Jordi Cinca, sembla evident que finalment s'acabarà pagant des de les arques de l'estat. “Govern i ministeri som conscients de l'esforç que fan els autors i crec que hi hem de participar econòmicament”, va deixar anar aquest dijous al vespre després de la clausura de la 35a edició de la Universitat d'Estiu.

Jover també va explicar que amb les converses mantingudes s'ha posat sobre la taula la idea de realitzar tallers i programes pedagògics a les escoles per conscienciar als alumnes que darrere de les obres hi un “temps i sacrifici” i que quan les utilitzin ho facin “amb una reflexió”. El ministre va insistir que la negociació actualment es troba en un estadi força preliminar però va assegurar que aquests dos ítems, l'econòmic i el pedagògic, formaran part de l'acord final. “Aquest setembre no arribarem a cap acord, cap de les dues parts té pressa per arribar a assolir-lo, volem un acord satisfactori per ambdues parts”, va apuntar. Segons els càlculs fets per Podem, pagar la taxa representaria una inversió de 11.300 euros. 

De fet, malgrat que el pagament de la taxa està paralitzat en el sistema educatiu públic, algunes escoles privades, segona ha informat el diari BonDia, ja han cobrat els drets d'autor en les matrícules dels alumnes.