Marsol anuncia que es contractaran dos urbans i que no hi ha pressupost per a més

"Els agents de circulació han d'estar al carrer perquè és el que correspon", justifica la cònsol, davant les queixes per la perillositat d'alguns punts on han de controlar el trànsit

El comú d'Andorra la Vella contractarà "un parell" d'agents de circulació aquest 2018. Així ho ha explicat a l'ARA Andorra la cònsol major, Conxita Marsol. La cònsol ha justificat que "el pressupost del comú no permet tampoc incrementar molt la plantilla", però ha obert la porta a contractar-ne més els propers anys. Amb tot, ha recordat que ara hi ha més d'una una vuitantena d'agents i ha plantejat que la corporació no pot tenir una plantilla de 120.

Així, al seu parer, la xifra total d'urbans és correcta, però la problemàtica recau en l'elevat nombre de baixes que hi ha en l'actualitat, una quinzena. A aquests s'ha de sumar els que no poden desenvolupar al 100% les tasques d'agent de circulació, que fins ara estaven al servei d'Atenció al públic i un cop aquest s'ha tancat, han estat reubicats a d'altres tasques administratives. "És veritat que és una professió en què s'està molt al carrer" fet que pot fer augmentar la mitjana habitual de baixes, però "el cos hauria de funcionar, i funciona", ha manifestat.

Marsol ha respost així a les crítiques internes que hi ha entre una part dels agents de circulació, que demanen més personal i també lamenten certs comportaments d'alts càrrecs. Així mateix, els urbans també alerten de la perillositat d'algunes noves tasques que han d'assumir des de fa uns mesos, com el control del trànsit a la cruïlla de l'Estela (entre Príncep Benlloch, l'avinguda Santa Coloma i la Baixada del Molí), la qual fins fa un parell de mesos estava regulada exclusivament amb semàfor. "Els agents han d'estar al carrer perquè és el que els correspon", ha justificat. I pel que fa a la possible perillositat del punt en concret, al seu parer no n'hi ha i els ha recordat que "tota la vida s'havien regulat les cruïlles" i que fer-ho "forma part de la seva professió". En qualsevol cas, i si així calgués, no ha descartat posar un element al mig de la cruïlla per reforçar la seguretat de l'urbà.

En relació a aquestes noves tasques assumides pel cos, responen a la voluntat comunal d'augmentar la presència dels agents al carrer. Hi ha alguna persona dins del cos "que potser no acaba d'acceptar el canvi, però ja ho anirà acceptant poc a poc". A més, ha assegurat que se'ls ha fet formació i que es manté contacte amb ells constantment per donar-los veu i escoltar les seves demandes.

La ciutadania, contenta

També en aquest sentit, la mandatària comunal ha celebrat que amb l'augment d'agents a les cruïlles més problemàtiques de la parròquia (la de l'Estela, però també la de la plaça de la Rotonda i les del centre de la parròquia), "s'ha millorat moltíssim la circulació". En el cas de la de l'Estela, a més, "s'ha notat un canvi espectacular" pel que fa als problemes de congestió de trànsit i així li ho han comunicat ciutadans, comerciants i veïns de la zona. "Sé de molts ciutadans que no hi passaven i des que està regulat hi tornen a passar perquè hi ha més fluïdesa i no es fan cues", ha celebrat. També ha millorat la circulació de vianants.

En qualsevol cas, Marsol ha obert la porta al fet que sigui a criteri dels agents de circulació que s'obri o es tanqui el semàfor, en hores on no hi hagi gaire circulació. També ha recordat que hi ha un sistema de relleus perquè descansin cada dues hores aproximadament perquè no estiguin molta estona drets i parats.

Resumint, i al parer de la cònsol, "el cos dels agents de circulació d'Andorra la Vella està tranquil" i funciona correctament, ha sentenciat.