Societat 27/09/2021

Acció Feminista “exigeix” al Govern que Andorra deixi de ser un dels tres estats d'Europa on avortar és delicte

ARA Andorra
2 min
Acte d'Acció Feminista a la plaça del Consell General

Andorra la VellaAcció Feminista d'Andorra recorda que onze països membres de les Nacions Unides han recomanat al Principat legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs, entre els quals hi ha la veïna França, governada per un dels coprínceps andorrans. Tot i l’Acord d’associació amb què està treballant el Govern i les ganes d’equiparar-se als països integrants de la Unió Europea, Andorra és, juntament amb Malta i el Vaticà, l’últim reducte europeu que penalitza l’avortament. Un fet, insisteixen, que no evita que les dones d’aquests països duguin a terme interrupcions de l’embaràs fora de les seves fronteres, perquè penalitzar l’avortament no n’impedeix la pràctica.

A Andorra, diu el comunicat difós per l'entitat feminista, “moltes dones encara es desplacen cada any a territoris veïns per poder exercir el dret a decidir sobre el seu propi cos. Penalitzar l’avortament només criminalitza aquestes dones, obligant-les a fer-ho lluny de casa seva, i precaritza encara més les que no tenen els mitjans o els recursos suficients per fer-ho. Volem que les dones d’Andorra puguin decidir sense la necessitat de desplaçar-se, tal com ho poden fer també ara les dones de Sant Marino”, diuen, en al·lusió a la victòria en el referèndum d'aquest diumenge per legalitzar l'avortament.

Per aquests motius, Acció Feminista “exigeix, una vegada més, que el Govern d’Andorra faci un pas endavant en matèria de legislació. Cal que sigui revisada i modificada amb urgència, i cal adequar-la als convenis ratificats per Andorra que exigeixen la garantia de la llibertat sexual i reproductiva de les dones. Segueixen semblant-nos paternalistes i hipòcrites els arguments amb què tracten d’impedir-ho, com la incapacitat per aconseguir la majoria parlamentària, la necessitat de modificar la Constitució o el risc de perdre la sobirania. Exigim que abans del 28 de setembre vinent Andorra ja no sigui un dels tres únics estats europeus que no respecten el dret a decidir de les dones, sinó que ja formi part dels que garanteixen l’avortament legal, segur i gratuït. Volem que sigui llei”.

stats