Societat 22/08/2019

L'Acoda demana una llei per determinar responsabilitats en fets com l'esllavissada a la CG1

Obres aturades per diferents motius però sobretot per temes econòmics "esdevenen situacions de risc i perillositat", ja que es troben en "un estat precari, d'indefinició", alerta l'associació

ARA Andorra
2 min
Estat en què ha quedat el centre comecial. / M. R. F. (ANA)

Andorra la VellaL'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), considera que l'esllavissada del passat 10 d'agost, a tocar de la CG1, ha deixat en evidència la necessitat que els polítics treballin per aprovar una llei de l'edificació. El text legal serviria per "endreçar" i "determinar les diferents responsabilitats que pertoquen a cadascun dels agents que intervenen en una obra", és a dir la propietat, el promotor, el tècnic, el constructor i les administracions públiques.

De la llei hauria de desplegar-se'n, exposa l'Acoda, una reglamentació específica d'inspecció tècnica d'edificis, i que també obligués a mantenir una revisió i control de desmunts estabilitzats per ancoratges. Un aspecte essencial, considera l'associació, per garantir la seguretat, durabilitat i estat de conservació tant de les obres en curs com dels projectes acabats.

L'esllavissada a la CG1 ha posat de manifest les conseqüències que es poden derivar d'una obra no acabada. Obres aturades per diferents motius però sobretot per temes econòmics "esdevenen situacions de risc i perillositat" ja que es troben en "un estat precari, d'indefinició", alerta l'Acoda. A més, generen controvèrsia si s'ha de determinar les diferents responsabilitats i accions que cal prendre.

A banda d'aquest neguit que trasllada als polítics, l'Acoda també demana més mecanismes de control per vetllar per la continuïtat i finalització dels treballs dins "d'uns terminis coherents i establerts inicialment".

Des de l'associació recorden que el sector es troba en "un punt àlgid", amb un volum important d'obra privada en curs, situació que convida a una reflexió per part de l'Administració per garantir la seguretat, la finalització dels treballs projectats i la preservació del seu estat de conservació. En aquest sentit, l'Acoda ofereix mà estesa al Govern en qualsevol iniciativa legislativa que es vulgui promoure.

L'entitat que representa els contractistes assegura que ja fa temps que treballa en l'elaboració d'aquesta Llei de l'edificació, i recorda que ha col·laborat en les feines de protecció i neteja de la zona de l'esllavissada del passat 10 d’agost.

stats