Societat 23/03/2022

Andorra té 6.000 pisos buits i 12 famílies de refugiats ucraïnesos que no tenen on allotjar-se

ARA Andorra
3 min
Arribada del comboi andorrà, amb una quinzena de refugiats ucraïnesos, aquest dimecres a Andorra la Vella.

Andorra la Vella“Si alguna cosa pot limitar poder rebre més refugiats és que no disposem d’habitatge estable. Ara estan acollits amb famílies però és cert que alguns no estan en les millors condicions”, ha explicat aquest dimecres la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarès. “Hi ha com a mínim dotze d’aquests nuclis familiars que han arribat que necessitarien trobar un espai propi on allotjar-se. Si alguna cosa limitarà l’arribada de més serà trobar allotjament per aquestes persones”, ha insistit la dirigent. Tal com ha informat també aquest dimecres, la coordinadora del segon comboi de la Creu Roja amb 15 refugiats de guerra, Anna Arias, els nouvinguts s’allotgen a cases de familiars i amics. També n’hi ha que dormiran a hotels que han cedit habitacions per a la causa.

 

Afers Socials ja ha rebut una dotzena de sol·licituds, per part d’aquests nuclis familiars afectats, i Pallarès ha explicat que “de moment estan amb amics o famílies, també hi ha algun hotel que ha ofert habitacions i també apartaments turístics. De moment creiem que podem trobar encaix per aquestes primeres dotze demandes per trobar habitatge, però sí que pot suposar una limitació perquè en vinguin més”. Així, un total de dotze nuclis familiars de refugiats ucraïnesos al país necessitaran allotjament estable. Fins aquest dimecres, hi ha un total de 203 persones inscrites al registre de refugiats ucraïnesos, dels quals 58 són infants i joves menors d'edat.

Pallarés ha recordat que quan aquestes persones arriben al país són redirigides a Afers Socials on se'ls hi realitza una entrevista personal per conèxier la seva situació i les necessitats. D'aquesta manera, ha apuntat que fins al moment s'han dut a terme 44 reunions amb nuclis de convivència, de les quals s'ha identificat que dotze necessitaran d'habitatge estable mentre la situació de conflicte armat al seu país d'origen es mantingui.

En aquest sentit, ha assenyalat que des del Govern s'està treballant per identificar els habitatges disponibles al Principat per poder acollir aquest contingent de refugiats, però ha indicat que, almenys de moment, els nuclis s'estan ajornant en immobles d'amics i famílies o en apartaments turístics i habitacions d'hotels. A més, ha indicat que el servei d'Immigració ha rebut 121 sol·licituds per adquirir el permís de sojorn i treball i que 86 ja s'han resolt. La ministra ha matisat que les autoritzacions són vigents per un període de 2 anys i, excepcionalment, es podria "anar perllongant amb prórrogues de sis mesos".

“Que hi hagi 6.000 pisos buits al país i aquesta sigui la limitació perquè vinguin més refugiats sembla un acudit dolent”, ha etzibat un dels periodistes que ha seguit la roda de premsa posterior al consell de ministres d’aquest dimecres. “Fins ara hem centrat els esforços a donar un cop d’ajuda per rebre els refugiats, i ara ens centrem en rebre sol·licituds. Estaria molt bé que això servís per posar en funcionament aquests 6.000 pisos buits, però sabem que la realitat que tenim avui, perquè és avui quan surten del seu territori, és que no tenim la clau d’aquests pisos buits”, ha respost Pallarès.

Recordem que el departament d'Estadística calcula que hi ha 6.238 pisos buits al país, una xifra que suposa el 15% del mercat, la majoria dels quals se situen a la capital, Escaldes, i Canillo. El nombre d'immobles que s'estimen que estan buits corresponen, en gran manera, a habitatges "amb un baix consum d'energia o zero", per la qual es dedueix que "durant un llarg període de temps no hi ha transitat ningú". 

Una trentena d'infants ja estan escolaritzats

Pallarés ha posat en relleu que de la seixantena d'infants ucraïnesos que es troben al país en condició de refugiats, més la meitat, una trentena, ja es troben escolaritzat dintre d'alguns dels sistemes d'educació del país, la majoria al francès i l'andorrà, i per últim, a l'espanyol.

Per cloure, la ministra ha agraït la col·laboració i solidaritat de la població, tot recordant que les persones que vulguin proporcionar un habitatge es poden posar en contacte amb l'executiu i, aquelles que vulguin fer una donació econòmica per contribuir a sufocar les dificultats de manutenció d'aquestes persones, disposen de diversos comptes bancaris on fer les seves aportacions al fons solidari que ha habitlitat el Govern.

stats