Societat 13/03/2022

Dos anys convivint amb la Covid

El 2 de març del 2020 es detectava el primer cas, el 22 la primera defunció i el 27 de desembre s'inoculava la primera vacuna

ARA Andorra
2 min
Professionals sanitaris atenen un pacient.

Andorra la VellaFa dos anys el món va canviar. L'esclat de la pandèmia semblava quelcom llunyà quan s'anunciaven els primers casos de Covid-19 a Wuhan, però aviat la situació es va fer extensible arreu del planeta. Després d'aquest temps, els casos diagnosticats a nivell mundial arriben als 457 milions i més de 6 milions de persones han perdut la vida. En el cas d'Andorra, els positius superen els 38.000 i les defuncions se situen en les 152. El 2 de març es van complir dos anys des que es va detectar el primer cas al Principat i aquest diumenge fa 24 mesos des que es va decretar el confinament.

El 2 de març del 2020 les autoritats sanitàries confirmaven el positiu d'un pacient de 20 anys ingressat a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell després de ser sotmès a una prova diagnòstica. El jove resident havia estat a Milà, un dels epicentres de la pandèmia a Europa, i es va convertir en el primer cas confirmat al país. Tal dia com avui es decretava el confinament, tot i que en el cas del Principat va ser menys estricte que en els països veïns. Més tard França i Espanya tancaven fronteres i Andorra vivia una de les situacions de més incertesa de la seva història.

La primera defunció per coronavirus es va anunciar el 22 de març del 2020, només 21 dies més tard de notificar el primer cas. Es tractava d'un home que patia una patologia greu crònica en fase final. En aquell moment ja hi havia 112 casos registrats i la Covid ja infectava els professionals sanitaris.

Sens dubte, una de les estratègies principals durant aquest període per part del Govern ha estat la del cribratge. Sigui amb la diagnosi que per partida doble es va fer a la ciutadania mitjançant els tests d'anticossos o bé amb la gran quantitat de proves que encara en l'actualitzat es continuen fent una vegada passats els moments més intensos de la sisena onada.

El primer raig d'esperança per sortir de la situació va ser l'aprovació de la vacuna i el proveïment de milers de dosis gràcies a la col·laboració de França i Espanya i més tard mitjançant el projecte Covax. El 27 de desembre del 2020, l'Araceli, una dona de 96 anys es convertia en la primera persona de l'Estat en rebre el vaccí de Pfizer contra el coronavirus. Passat aquest temps, ja s'han administrat més de 156.000 dosis a persones de totes les franges d'edat.

stats