Societat 21/09/2017

Camp assegura que a Andorra no es pot parlar de massificació turística

Andorra no es planteja fer pagar entrada en els espais naturals tal com ha proposat una experta de Costa Rica durant una conferència sobre els riscos que pateixen les zones protegides a causa del turisme

2 min
Francesc Camp i Ana Báez aquest dijous al Centre de Congressos / M. T. (ANA)

El ministre de Turisme, Francesc Camp, considera que a Andorra no es pot parlar de massificació turística, de manera que no s'ha plantejat la possibilitat de fer pagar per accedir als espais naturals. El ministre ha fet aquesta afirmació amb motiu de la conferència, organitzada per l'OMT Themis, de la presidenta de Turismo & Conservación Consultores, Ana Báez, experta en gestió i riscos del turisme en espais naturals, i que ha ressaltat la importància de fer una bona planificació per evitar que els turistes malmetin el medi, així com d'invertir en infraestructures per assegurar la qualitat de l'experiència i, en conseqüència, la possibilitat de cobrar una entrada per accedir als espais protegits, com molts països duen a terme.

Francesc Camp ha assegurat que a Andorra no es pot parlar encara de massificació, però ha alertat que en d'altres llocs s'està produint aquest problema, sobretot en grans ciutats, com és el cas de Barcelona, però també en destinacions de natura com Islàndia o l'illa escocesa d'Sky, a causa de l'arribada massiva de creuers i també per l'aviació de baix cost.

Així, el ministre considera que la línia a seguir a Andorra és continuar potenciant la natura com a punt d'atracció turística i continuar creant noves activitats turístiques a l'entorn de la natura. Però ha reconegut que cal seguir-ne l'evolució i, si a la llarga es detectés massificació, s'haurien de prendre mesures de control i de gestió.

En la mateixa línia s'ha expressat la directora de la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, Susanna Simon, que ha assegurat que està d'acord en què els serveis tenen un cost, però que la idea de la comissió és que aquest cost el continuïn assumint els quatre comuns, per no haver de fer pagar a la gent per poder gaudir de l'entorn. "És un espai molt ampli, una vall que és de tots, i tothom ha de poder visitar-la", ha afirmat.

Simon ha afegit que, si en algun moment s'adonen que l'afluència va molt més enllà de la que l'espai permet, s'hauran de prendre mesures restrictives, com plantejar-se el pagament d'una entrada o diversificar els accessos. Amb tot, ha assegurat que s'està encara molt lluny del límit. Des que s'han instal·lat comptadors a la vall, fa tres anys, Simon ha assegurat que el nombre de visitants ha anat creixent entre un 2 i un 5% anual. A més, s'espera que aquest estiu l'augment sigui encara més important sobretot per la inauguració del refugi guardat de l'Illa.

stats