Societat 20/04/2016

Cinca confirma que va transportar personalment lingots d'or

El ministre ho justifica dient que era una pràctica normal per a una empresa de refinament d'or

Ana
2 min
El ministre Jordi Cinca

Andorra la VellaEl ministre Jordi Cinca ha confirmat, aquest dimecres, que en la seva etapa professional com a director d'una empresa de refinament d'or, va transportar personalment lingots fins a Andorra. Cinca ho ha justificat pel fet de ser una empresa petita amb pocs recursos, i ha assegurat que es tractava d'uns tràmits normals d'una importació d'un producte en brut que necessitava l'empresa per dur a terme la seva activitat. L'afer ha sortit a la llum arran de la vinculació del ministre amb una empresa panamenya, propietat de la mateixa companyia de refinament d'or, entre els anys 1999 i 2000.

Jordi Cinca ha indicat que el transport d'aquest metall preciós, si no és en quantitats molt grans, acostumava a ser aeri, i un cop arribava a Barcelona o Tolosa, s'havien de fer els pertinents tràmits duaners. Així, ha considerat que el transport per part del propi personal de l'empresa era una pràctica normal tenint en compte que es tractava d'un projecte molt incipient i amb pocs recursos.

Pel que fa a l'origen de l'or, que segons les informacions aparegudes es tractaria de Costa d'Ivori, Cinca ha indicat que el procés que se seguia era "comprar gram a gram a petits productors de països on disposen d'aquesta matèria primera". A més, el ministre ha lamentat que les informacions sobre aquesta qüestió "sembla que m'acusin de ser el responsable de la guerra civil de Costa d'Ivori".

Pel que fa a les declaracions fetes per Liberals d'Andorra demanant més explicacions sobre la seva vinculació amb els 'Papers de Panamà', Cinca ha assegurat que tot el que va explicar "no era una confessió perquè no era res fora de la llei", i ha assegurat que no comparteix la lectura del joc polític que fa la formació, perquè considera que el que ha explicat "és suficientment clar".

A més, ha dit que "estem davant d'un joc polític que ens fa actuar per mimetisme amb el que passa a d'altres països", i ha afegit que "la nostra llei i la nostra realitat no és la mateixa". Així, el ministre ha dit que si s'imita el que passa en d'altres llocs "acabem traslladant" aquesta imatge a Andorra, "quan crec que aquí estem alliberats d'aquesta xacra".

stats