La col·laboració entre la fiscalia andorrana i portuguesa, també a la via civil

El Consell Superior de la Justícia ha demanat a la Batllia que li faci una radiografia de la via administrativa, per esgrimir si hi ha un col·lapse arran del cas BPA

Andorra té dins de les seves fronteres una gran quantitat de població portuguesa que resideix el país, i això provoca, en alguns casos, que hi hagi membres de la família al Principat i altres a Portugal. Aquesta realitat ha portat a les dues fiscalies d'Andorra i Portugal a signar, aquest dimecres al migdia, un protocol de col·laboració en matèria de drets civils. “Ajudarà a la fluïdesa i a l'entesa entre els dos ministeris públics en temes de custòdies de menors, pagament de pensions, abusos etc., un fet molt important ja que la població flotant portuguesa a Andorra és molt important”, ha exemplificat el fiscal general d'Andorra, Alfons Alberca.

Aquest acord, però, també estableix possibles col·laboracions en matèria de dret penal i dret constitucional, que poden anar des de conduccions sota afectes del estupefaents fins a comissions rogatòries que afecten la comunitat internacional i el crim organitzat. En aquest sentit, la fiscal general lusitana, Joana Marques, ha destacat després de la signatura del conveni la importància d'unir esforços entre tots els ministeris per combatre la criminalitat internacional. Marques també ha ressaltat que actualment les comissions rogatòries i la fluïdesa entre ambdues institucions ja és molt bona, i que l'acord permet anar un pas més enllà.

Al CSJ no li consta un col·lapse de la via administrativa

Per altra banda, el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, ha indicat que no li consta cap queixa ni reclamació per part del Col·legi d'Advocats que apunti a un col·lapse de la via administrativa arran de l'elevat volum de recursos contra l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), com aquest dilluns va denunciar la degana, Sophie Bellocq. Tot i això, Casadevall ha avançat que s'ha demanat a la Batllia que expliqui quins recursos hi ha actualment i si en manquen. “Hem de veure quins són aquests retards i en quin punt estem i, si hi ha realment un retard, prendrem mesures en funció de la gent que tenim i de les prioritats”, ha esclarit Casadevall.