Societat 10/03/2019

Comencen els tràmits per l'arribada dels tretze refugiats que falten

Els ja residents al país han trobat feina i asseguren que la integració ha estat “molt bona”

Miquel Margalef
2 min
Accions per sensibilitzar la població sobre l'arribada de persones refugiades. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaLa maquinària, la paperassa i el corredor humanitari que va permetre l'arribada de les set primeres persones refugiades a Andorra es torna a engegar. Així ho ha confirmat en declaracions a l'ANA el responsable d'Immigració de la comunitat de Sant Egidi, Xavier Vidal, organització encarregada d'impulsar i dirigir el corredor, tal com defineix el protocol signat amb el Govern el mes de maig. Això sí, Vidal ha volgut deixar clar que “ens trobem en una etapa, encara, molt embrionària”, ja que s'està a l'espera d'obtenir el vistiplau de l'executiu perquè el procediment entri en una segona fase.

Fruit del bon funcionament del corredor i de la ràpida integració en la societat andorrana dels migrats que van arribar a l'octubre, la comunitat de Sant Egidi creu oportú iniciar els tràmits per permetre l'arribada de les tretze persones que falten per completar al contingent de vint que van acordar amb l'executiu. “No està decidit si arribaran les tretze persones en un sol cop”, ha esclarit, a la vegada que l'organització ja valora sobre el terreny quines podrien ser les persones i/o famílies escollides per venir.

Una resposta exemplar

La notícia sorgeix justament quatre mesos després de l'arribada al Principat de les set primeres persones refugiades procedents de la guerra de Síria i que estaven exiliades al Líban. La rebuda, que es va poder fer arran de l'aprovació de la Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, ha estat “molt bona i exemplar”.

Segons ha explicat Vidal, els dos pares de cadascuna de les famílies ja han trobat feina i ho han fet en el sector de la construcció, sector amb el qual ambdós ja tenien experiència. El contracte laboral els permet subsistir i també propicia l'ajustament econòmic que se'ls hi està donant des que van arribar al país. “El que desitgen és ser 100% autònoms i ser uns ciutadans més d'Andorra”, ha expressat Vidal en boca dels migrants. Les dues mares també tenen voluntat de treballar, però una d'elles està embarassada i donarà a llum aquest mes de març i l'altra ha tingut problemes de salut.

De fet, el responsable de la comunitat de Sant Egidi ha volgut destacar que en comparació amb altres corredors d'Europa que impulsa l'associació, la integració al Principat “ha estat exemplar” i la resposta i la implicació del Govern, dels serveis socials i de la societat civil “ha estat molt bona i ràpida”. També ha volgut destacar que les infants cada vegada es troben més còmodes a l'escola així com amb l'aprenentatge de la llengua. Per això, després de fugir de la guerra i la destrucció, “estan molt contents d'estar a Andorra”.

Pel que fa al seu futur, Vidal ha recordat que la llei aprovada només preveu un termini temporal de dos anys. Un cop passat aquest temps, i així s'ha manifestat reiteradament l'executiu, la intenció és que aquestes persones entrin dins del sistema d'immigració de quotes com qualsevol altre ciutadà que resideix i treballa al Principat. Tot i això, el ja exministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, també va emplaçar al futur Consell General i executiu a tirar endavant una llei d'asil completa que permetés l'estada més enllà dels dos anys. Per tot plegat, Vidal apunta que es mantindran “atents” per poder preveure amb temps la solució final, que encara falta per arribar.

stats