Societat 10/09/2018

Conscienciar de l'acollida, amb la mirada posada a l'imminent arribada dels refugiats

Les segones jornades solidàries comptaran amb un total de set xerrades que es desenvoluparan aquest 15 i 16 de setembre

M. M.
3 min
Els membres del col·lectiu han explicat les II Jornades davant de la premsa. / M. M.

La MassanaSeguir reflexionant i sobretot conscienciant a la població de la importància i la sensibilització en relació a l'acollida de les persones refugiades. Amb aquesta principal idea el col·lectiu Obrim-los, Obrim-les! torna a posar sobre la taula la mal anomenada 'crisi migratòria' i aquesta vegada es vol centrar en entendre les causes que segueixen empenyent a les persones a abandonar casa seva de forma forçada per trobar una millor vida més enllà de les fronteres dels seus països. En concret, se centrarà en entendre la situació actual que s'està vivint a la frontera sud, sobretot a Espanya i Itàlia i ho faran en el marc de les II Jornades solidàries amb les persones refugiades.

“Volem que les xerrades estiguin plenes de gent per ajudar a sensibilitzar la població amb l'acollida, ja que aquest any arribaran les primeres persones refugiades”, ha explicat una de les membres del col·lectiu, Blanca Riba. Des d'Obrim-los, Obrimb-les! han qualificat de “positiva” l'imminent arribada dels demandants d'asil a Andorra perquè “encara que sigui poca quantitat són persones i mereixen tenir els seus drets intactes”, ha apuntat Yannis Herrera, que també ha desitjat que es continuïn acollint més persones i tot no es quedi només amb aquest primer gest. Entre les reivindicacions del col·lectiu, també es troba denunciar la manca d'implicació dels estats europeus i la priorització dels interessos polítics i econòmics per sobre dels drets humans, així com el control de les institucions andorranes perquè compleixin amb els seus compromisos.

Les II Jornades solidàries amb les persones refugiades, que enguany tindran lloc aquest proper cap de setmana 15 i 16 de setembre a la Massana, destinaran tots els fons recaptats a tres entitats: Proactiva Open Arms, MEDU i l'Associació Elin. La primera d'elles quasi que no necessita ni presentació ni explicació. Capitanejada pel català Òscar Camps, l'entitat es dedica a salvar i auxiliar totes aquelles persones que es troben amb dificultats al Mediterrani. En el cas de l'entitat italiana MEDU proporciona atenció sanitària tant en centres d'acollida o en sol·licitants d'asil. Finalment, Elin centra la seva tasca a Ceuta, la comunitat autònoma espanyola que es troba en territori africà i que normalment és la primera ciutat on arriben les persones refugiades. L'any passat es van aconseguir recollir més de 2.500 euros i l'objectiu és superar aquesta xifra.

En total s'han previst disset activitats diferents repartides entre ambdós dies, però els plats forts i el que el col·lectiu vol que tingui més ressò són les xerrades, que comptant cinefòrums i tallers n'han organitzat set. La primera tindrà lloc dissabte a les dotze del migdia a càrrec de Gemma Pinyol, que abordarà les causes dels desplaçaments forçats com a directora de les polítiques migratòries del Consell d'Europa. El mateix dissabte a la tarda es podrà escolar la veu d'un testimoni, Sani Ladan, que va arribar a Espanya des del Camerun. El diumenge s'emetrà un reportatge audiovisual de l'associació MEDU sobre la feina feta al centre d'internament de Sicília. Totes les activitats seran gratuïtes, excepte els dinars que tindran un cost de cinc euros que es destinaran a les entitats esmentades.

A més, de forma paral·lela a les múltiples activitats organitzades, hi haurà una exposició d'art des del 14 fins al 25 de setembre a l'Oficina de Turisme de la Massana, una instal·lació sonora i una exposició de Sara Valls d'arts plàstiques. En la primera de les mostra les obres estaran a la venda i serviran per recaptar fons així com també es col·locaran urnes i es vendrà marxandatge de l'entitat i també de la marca Top Manta.

stats