Societat 21/07/2022

El efectes a Andorra de la pujada dels tipus: una hipoteca de 180.000 euros a 25 anys passa de pagar 640 euros al mes a 760

L'increment al 0,5% dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu té un impacte directe en els hipotecats andorrans

ARA Andorra
2 min
Hipoteca

Andorra la VellaPocs apostaven per una pujada de tipus d’interès d’aquest calat, el doble de l’anunciat. La decisió del Banc Central Europeu (BCE) de pujar avui les taxes rectores en 50 punts bàsics, fins al 0,5%, tindrà efecte en l’euríbor i, per tant, en les hipoteques que hi ha actualment en vigor a Andorra.

L’euríbor a 12 mesos, que va començar el mes de juliol per sota de l’1% en taxa diària, va començar a accelerar en els últims dies davant els rumors d’un possible augment de tipus més agressiu per part del BCE, que finalment s’ha materialitzat amb una alça de 50 punts bàsics en comptes de 25.

Un préstec de 180.000 euros a 25 anys amb un diferencial de l’1% passarà de pagar 640 euros mensuals a 760 euros, la qual cosa suposa 120 euros més al mes i uns 1.440 euros més a l’any.

“Els principals perjudicats seran els qui hagin signat una hipoteca variable, perquè ara els costarà més diners retornar el seu préstec. També ho notaran els que vulguin comprar un habitatge, perquè els costarà més aconseguir una hipoteca, i els que vulguin vendre la seva casa, ja que la compravenda d’immobles podria desaccelerar-se. Els més beneficiats són els estalviadors, els qui podran mitigar d’alguna manera la inflació”, expliquen els experts del comparador de productes financers Helpmycash.com, que apunten al fet que la pujada dels tipus oficials d’interès “dispararà l’euríbor”.

La previsió de la majoria dels experts és que aquest euríbor a 12 mesos tancarà enguany prop de l’1,50% i que s’acostarà o superarà el 2% en 2023. No obstant això, en aquest entorn, no sembla forassenyat que s’arribi al 2% en els pròxims sis mesos, subratllen des d’Helpmycash.com. “Si els tipus pugen més i l’euríbor segueix la seva tendència a l’alça, aquestes hipoteques seran cada vegada més cares. I si les famílies han de dedicar més diners per a pagar la seva casa, tindran menys per a gastar i, per tant, s’alentirà el consum”.

stats