Societat 27/09/2021

Espot no veu "cap possibilitat" que el recurs administratiu contra Grifols prosperi

Des de la farmacèutica reiteren la seguretat de tots els seus centres

A.Solé
4 min
El conseller delegat de la farmacèutica, Víctor Grifols, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant la presentació del projecte del Centre de Recerca en Immunologia, aquest dilluns.

OrdinoLa farmacèutica Grifols referma la seguretat de tots els seus centres. Així ho ha indicat el seu conseller delegat, Víctor Grifols, durant la presentació del projecte del Centre de Recerca en Immunologia que es farà a Ordino. Tots els centres "compleixen amb la regulació local i internacional", i ha afegit que en els més de 100 anys d'història "mai hem tingut cap problema". D'altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha fet referència al recurs administratiu presentat pel conseller del comú d'Ordino, Enric Dolsa, i ha assegurat que l'encaren amb molta seguretat. "No té cap possibilitat de prosperar", ha manifestat, remarcant que el gabinet tècnic analitzarà el recurs amb total independència. "Estem molt tranquils i respondrem amb la llei a la mà", ha reiterat el cap de l'executiu, remarcant que és una decisió de país, ja que els canvis de la legislació es van aprovar al Consell General. A més, ha afegit que aquest recurs entrat aquest divendres reafirma la teoria que al darrere hi ha una voluntat molt minoritària per desgastar el Govern.

En la presentació, que s'ha celebrat aquest dilluns a l'Auditori Nacional d'Andorra, Grifols ha manifestat que la idea del projecte va sorgir fa quatre o cinc anys, i que arran de la pandèmia i de la col·laboració amb el Govern amb les TMA, va ser quan es van començar a plantejar ubicar el centre a Andorra. De fet, ha indicat que estan encantats amb l'elecció per la seva ubicació privilegiada, pel nivell socioeconòmic del país, per la seguretat ciutadana i per les bones connexions i la fibra òptica. "Serà un centre que volem ubicar-lo com una referència mundial en el camp de la immunologia", ha declarat, ressaltant que en tot el món només hi ha uns quinze centres d'aquestes característiques.

Tant Govern com Grifols, preveuen que el centre estigui enllestit a finals del 2023 i en aquests instants s'està treballant en l'avantprojecte. La farmacèutica està duent a terme la llista de requeriments, de les tecnologies i de les capacitats que haurà de tenir el centre, i també ja està fent una cribra d'empreses d'arquitectura locals. Aquest és un dels aspectes principals del projecte, ja que es vol que estigui plenament integrat en el paisatge. "El centre ha de tenir un encaix en un entorn natural", ha exposat Espot, remarcant que el projecte és compatible amb la Reserva de la Biosfera d'Ordino i amb la candidatura de tot el país. Cal recordar, que el volum d'inversió que farà Grifols serà de 25 milions d'euros i en total tindrà uns 6.000 metres quadrats. Així, l'edifici estarà dividit en tres nivells i mig aprofitant el pendent del terreny i a banda de laboratoris i oficines, també hi haurà una zona de congressos i un auditori per difondre investigació. El centre tindrà una voluntat dual, amb un part centrada a la investigació i la recerca en immunologia i una altra per poder fer activitats divulgatives. A partir d'ara, els següents passos a seguir abans d'iniciar les obres consistiran a fer el projecte administratiu i la posterior sol·licitud de permisos.

Pel que fa als treballadors, al centre hi haurà al voltant d'una cinquantena d'investigadors a banda de personal de suport. El conseller delegat de la companyia ha explicat que hi haurà un gran investigador principal amb personal jove i ben format, els quals faran estades temporals al centre.

Per la seva banda, Espot ha exposat que la pandèmia ha mostrat la importància de la recerca, i que per aquest motiu és important invertir en coneixement i ciència. A més, tal com ha indicat, el futur centre encaixa amb les línies estratègiques de l'executiu amb l'Horitzó 23. Aquest nou sector econòmic generarà més cohesió social, aportarà un valor afegit i servirà per diversificar l'economia del país, ha explicat el cap de l'executiu. "El centre d'investigació obre una porta i una oportunitat pels joves andorrans amb carreres vinculades a la recerca", ja que "servirà per formar, captar i retenir talent i per a crear sinergies amb el sector universitari", ha emfasitzat Espot, qui ha posat com a exemple el cas de la biotecnòloga, Magda Marquet.

El cap de Govern ha reiterat en el seu discurs que el centre serà una realitat perquè no renunciaran a "un projecte positiu i beneficiós per Andorra des de tots els punts de vista". De fet, ha informat que ja s'ha estat treballant perquè Andorra tingui una legislació prou sòlida en el sector de la salut, i ha comentat que aviat entraran al Consell General un projecte de llei que s'està treballant en l'àmbit de la salut i la biomedicina que "es regirà amb les millors pràctiques internacionals". A banda, el Principat també està treballant l'adhesió al conveni d'Oviedo, perquè se segueixin pràctiques ètiques i sanitàries amb els mateixos paràmetres que segueixen la resta de centres d'arreu del món.

Finalment, sobre la versió definitiva del pacte de socis que ja s'ha elaborat, Espot ha incidit en el fet que simplement s'ha suprimit la clàusula de salvaguarda de Grifols, perquè en cas que no s'acabés fent el projecte, quedessin indemnes de fer la inversió. Amb els canvis normatius, Espot ha manifestat que Grifols va estar d'acord en eliminar aquesta clàusula de recompra, i ha volgut afegir que amb el pas del temps, tots els arguments en contra del projecte es van rebatent.

(seguirà ampliació)

stats