Societat 27/08/2014

Descobertes 21 noves espècies de líquens a Andorra

L'estudi, que relaciona les espècies amb l'altitud a la qual poden créixer, eleva el catàleg dels líquens d'Andorra a un total de 382 espècies

Ana
2 min
Imatge d'un líquen del Principat / Alexis Rossell

Andorra la VellaUn estudiant andorrà, Alexis Rossell, ha realitzat un estudi que permet sumar al catàleg dels líquens d'Andorra 21 espècies noves. Aquest avenç, segons assenyalen des del Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma), representa una actualització rellevant del catàleg de líquens d'Andorra que s'eleva fins a 382 espècies i recupera l'interès per un grup biològic sobre el que no s'havia treballat des dels anys noranta.

La revista Hàbitats de l'antic Centre de Biodiversitat de l'IEA va publicar l'any 2000 l'últim catàleg dels líquens d'Andorra. Juntament amb estudis anteriors, el nombre de líquens classificats al Principat ascendia aleshores a 361 espècies. Des de llavors no s'havia treballat més en aquest camp de biodiversitat fins que enguany, l'estudiant andorrà Alexis Rossell, en el marc del seus estudis de Ciències Ambientals a la Universitat de Barcelona, ha pogut identificar 21 espècies noves que no s'havien classificat anteriorment. Això eleva el catàleg dels líquens d'Andorra a un total de 382 espècies.

El Cenma indica que l'estudi de Rossell, titulat 'Distribució altitudinal dels líquens terrícoles als prats alpins de Tristaina i l'Estanyó (Andorra)' va més enllà i busca relacionar les espècies identificades (75 a Tristaina i 84 a l'Estanyó) amb l'altitud a la qual poden créixer. Aconsegueix ressaltar nou espècies fàcilment identificables sobre el terreny com a bioindicadores d'una altitud.

Els líquens són organismes vius molt especials, ja que estan constituïts per la simbiosi entre un fong i una alga que viuen en equilibri en un mateix cos. El fong s'ocupa de donar a l'alga el suport i la humitat permanent que aquesta necessita, així com determinats minerals, i l'alga fa la fotosíntesi per, a través de l'energia del sol i el CO2 de l'aire, produir nutrients pel fong. Els líquens que més criden l'atenció són aquells que creixen sobre roques a l'alta muntanya donant-los un color groc viu, o altres que formen unes barbes blanques als arbres del Principat. Els líquens terrícoles creixen directament sobre el sòl, i són els que s'han tractat principalment en aquest estudi.

stats